Voor De Kooi werd dinsdag een noodverordening afgekondigd. (Foto: Emile van Aelst).

Dwangsommen tot 50.000 euro voor Leidse onruststokers

Burgemeester Henri Lenferink heeft afgelopen week stevig ingegrepen toen er werd opgeroepen tot rellen in het Kooipark in Leiden. Er is een aantal mensen opgepakt vanwege opruiing op sociale media en aan de aanstichters van de onrust zijn preventieve dwangsommen opgelegd die opliepen tot 50.000 euro. “Als je toch over de schreef gaat, wordt dat geïnd”, zegt Lenferink in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester.

Lenferink merkte vorige week dinsdag dat de onrust in De Kooi snel toenam nadat op sociale media werd opgeroepen om ‘met stenen en vuurwerk’ naar het park te komen. “Mensen die daar wonen of een bedrijf hebben, begonnen bang te worden. Dat wil je niet als burgemeester”, blikt hij terug. “Wij wilden niet dat mensen het gebied in zouden komen. Want als ze daar eenmaal zijn, dan kun je er alleen nog met geweld een einde aan maken. We wilden dus voorkomen dat die groep bij elkaar zou komen.”

Om die reden werd een noodverordening afgekondigd. “Als je er niet werkt of woont, heb je er niks te zoeken”, legt Lenferink die noodverordening nog maar eens uit. “Dat gaf ons de mogelijkheid om iedereen die daar naartoe ging te controleren, adressen te noteren en foto’s te maken. Op die manier haalden we deze mensen uit de anonimiteit.” In de dagen daarna zijn er brieven verstuurd aan de onruststokers. “Bij jonge mensen die nog thuis woonden, kregen de ouders deze brief onder ogen, dat hielp ook.”

Uiteindelijk heeft de ingreep van burgemeester en politie ervoor gezorgd dat het dinsdagavond rustig bleef. Vrijdagavond waren er opnieuw signalen dat mensen voor onrust zouden zorgen, nu ging het om de Beestenmarkt. Samen met de politie besloot Lenferink op die locatie koffie te gaan drinken, een term die de afgelopen weken als synoniem gold voor demonstraties tegen het coronabeleid. “Dit was een knipoog naar de acties en een manier om niet alleen met agressieve middelen te reageren op deze situatie, maar ook met wat humor.” Het bleef ook die avond rustig.

 

112 Sleutelstad Leiden Politiek Avondklok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×