Beiaardier op bezoek bij stadhuisklokken: 'Straks speel ik weer Lalala Leiden'

De beiaardier van het Leidse carillon mist haar geliefde Leiden en haar carillon. Want door de verbouwing van het stadhuis kan Levina Pors voorlopig niet haar favoriete liedjes spelen in de stadhuistoren. Om een beetje een idee te krijgen van wat er nu met haar klokken en haar klavier gebeurt, reist ze af naar het Brabantse Asten waar de klokken worden opgeknapt.

“Ik kom hier wel vaker”, zegt Pors bij aankomst in de klokkengieterij Koninklijke Eijsbout. “Altijd mooi om hier weer te komen want ze hebben een geweldige werkplaats.” Koninklijke Eijsbouts is bekend in de wereld van de klokken: het bedrijf startte vlak na de Tweede Wereldoorlog met het gieten van klokken, want er was toen veel vraag naar. De Duitse bezetter had in de oorlog de meeste kerkklokken namelijk laten omsmelten voor de oorlogsindustrie.

En ook de kleinere klokken van de Leidse stadhuistoren zijn bij Eijsbouts gemaakt. Nu wordt voor de zekerheid gekeken of ze nog de juiste toon hebben. “Ze krijgen de juiste toon al tijdens het maken, maar soms kan luchtvervuiling ze wat onzuiver maken”, legt Pors uit. Bij het testen blijkt dat de Leidse klokken nog prima van toon zijn. En ook het klavier waar ze op speelt heeft een opknapbeurt gekregen in Asten.

‘Veel te stil in de stad’
De klokken klinken al een tijdje niet meer in Leiden door de verbouwing van het stadhuis. “Het is veel te stil”, zegt Pors. “Ik mis het echt hoor. Ik wil zo snel mogelijk weer die toren in.” Over de vraag wat ze dan als eerste gaat spelen hoeft ze geen seconde na te denken: “Lalala Leiden, want dat is zo met Leiden verbonden en daar word je zo blij van. Dus dat wordt het eerste dat ik ga spelen.”

Cultuur Leiden Verbouwing Stadhuis Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×