Rolf Marselis overleed vorige week na een kort ziektebed.

Net op tijd Koninklijke onderscheiding voor Rolf Marselis

Op de dag van zijn uitvaart is bekend geworden dat Rolf Marselis vlak voor zijn overlijden nog is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de uitvaartplechtigheid zei locoburgemeester Paul Dirkse tegen de familie en vrienden dat deze Koninklijke Onderscheiding – die nooit postuum wordt uitgereikt – vlak voor zijn overlijden was getekend.

Marselis overleed vorige week na een kort ziektebed op 61-jarige leeftijd. “Hij was een zeer gewaardeerde en geliefde persoonlijkheid in Leiden”, schrijft de gemeente bij de bekendmaking van de onderscheiding. “Hij had een groot sociaal en sportief hart en zette zich graag in voor de stad en de inwoners. Gezien alles wat Rolf Marselis heeft gedaan voor onze samenleving was er een Koninklijke Onderscheiding voor hem aangevraagd.”

De aanvraag werd al snel door iedereen onderschreven en, gezien de gezondheidssituatie van Marselis, met spoed behandeld. Toen hij sneller dan verwacht overleed, was het nog maar de vraag of de hele procedure al was doorlopen. Dat bleek toen het geval. “Er is grote waardering voor alles wat Rolf Marselis heeft gedaan. Het is buitengewoon verdrietig dat hij de Koninklijke erkenning zelf niet meer heeft meegekregen. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden. We hopen dat de mooie herinneringen aan Rolf Marselis iedereen troost mogen bieden”, aldus de gemeente.

Radiomaker
De Koninklijke onderscheiding is om vrijwilligerswerk of andere buitengewone inspanningen voor de samenleving te waarderen. Marselis was in zijn studententijd actief voor de rechtswinkel Leiden en Alphen aan den Rijn en van 1986 tot 1995 was hij actief als bestuurslid bij de stichting Werk en Onderneming in Leiden. Deze organisatie zette zich in voor het ter beschikking stellen van kantoor- en bedrijfsruimtes aan startende en doorstartende ondernemers.

Als bestuurslid bij omroep Holland Centraal zette hij zich sinds 2003 in voor de continuïteit en uitbouw van de organisatie. Hij leidde het proces van de noodzakelijke verhuizing van de omroep en droeg in belangrijke mate bij aan het op orde brengen van de financiën. Na zijn vertrek werd hij actief als radiomaker bij Sleutelstad. Hij deed live verslag van wedstrijden van ZZ Leiden Basketball en schreef periodiek ook artikelen voor de website. Ook deed hij vaak na afloop van wedstrijden interviews met spelers, coach en andere betrokkenen. Zowel voor de radio als op camera.

Leidse sportwereld
Hij was een echte sportliefhebber en kon veel van zijn energie kwijt als bestuurslid en voorzitter van de Leidse Sport Federatie, het officiële adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders. “Met enorm veel waardering kijken we terug op de samenwerking met hem”, zegt het college daarover. Hij was als voorzitter vijf jaar lang het boegbeeld van de LSF en heeft deze rol op voortreffelijke wijze ingevuld. Onder zijn leiding is de LSF drastisch verjongd en meer divers geworden.

Inhoudelijk maakte hij zich sterk voor de plek van de ongeorganiseerde sport in het beleid en voor de verbinding tussen sport en welzijn. Onder zijn impulsen heeft de sport aan kracht gewonnen. Zijn denkbeelden vonden niet altijd overeenstemming bij een deel van de Leidse sportwereld, daar liet hij zich echter niet door van zijn stuk brengen. Hij bleef de verbinding zoeken ondanks inhoudelijke verschillen van mening. Daarmee heeft hij mensen letterlijk in beweging gekregen.

Advertentie

Leiden Rolf Marselis overleden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×