Mensen zwaaien naar een drone op een schoolplein in Noordwijkerhout in april 2020. (Foto: Erfgoed Leiden).

Erfgoed Leiden brengt de eerste lockdown in beeld

Erfgoed Leiden heeft een archief opgezet dat de eerste lockdown in Leiden en omstreken uitbeeldt. Het archief bestaat uit bijzonder beeldmateriaal dat is ingezonden door lokale inwoners en lokale websites met nieuwsberichten over de pandemie. Hiermee legt Erfgoed Leiden dit tijdperk vast voor volgende generaties en onderzoekers.

Anderhalvemeterfoto’s, contact achter glas en emotioneel afscheid nemen via zoom zijn voor ons in korte tijd bekende verschijnselen geworden. Hopelijk blijft het de volgende generaties bespaard en reflecteert deze collectie slechts een herinnering aan Leiden in tijden van corona. Het tot nu toe aangeleverde materiaal is op de website van Erfgoed Leiden te bewonderen.

Rose Marie Keijzer uit Warmond bood haar filmreeks ‘Voor de thuisblijvers’ aan voor het digitale archief van Erfgoed Leiden. Van maart tot juli 2020 filmde zij de gebeurtenissen in en om Warmond. “Voor al die mensen die thuiszaten, maakte ik in de coronaperiode overdag filmpjes zodat zij ’s avonds via Facebook konden zien hoe het was op die plekken waar ze die dag niet konden komen”, aldus de filmmaker.

Opslag lokaal digitaal nieuws
Tegenwoordig lezen we lokaal nieuws vaak online. De berichten blijven echter vaak niet lang op deze websites staan, waardoor historisch interessant nieuws makkelijk verloren kan gaan. Door het regelmatig ‘oogsten’ van dergelijke webpagina’s worden de data opgeslagen in een zogenaamde ‘E-depot’, waar ze in hun oorspronkelijke format beschikbaar blijven. Zo blijft het mogelijk om deze berichten in te zien, al kan dit in verband met auteursrechten momenteel nog alleen in de studiezaal.

De coronacrisis is helaas nog niet voorbij, dus het is nog steeds mogelijk om beeldmateriaal aan te leveren. “Ziet u zaken die bewaard moeten blijven voor volgende generaties? Beschrijf wat er te zien is op uw foto, film of ander materiaal, waar en wanneer genomen of gemaakt en als u weet wie op de foto’s staat is dat heel zinvol. Hoe meer informatie u aanlevert, hoe interessanter het is voor toekomstige onderzoekers”, aldus het kenniscentrum.

Bijdragen aan het archief van Erfgoed Leiden kan via de website.

Cultuur Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×