(Foto's: Myrthe Koopman).

Bewonersvereniging Bockhorst vreest parkeerproblemen bij woningbouw Plesmanlaan

Door de komst van meer dan vierhonderd woningen in het oude kantoorpand aan de Plesmanlaan, zijn omwonenden bang voor teveel blik in hun wijk. Ook al komt er parkeergelegenheid onder het gebouw en worden er geen parkeervergunningen afgegeven aan de nieuwe bewoners, de bewonersvereniging Bockhorst maakt zich zorgen. “Hoe gaan ze dat handhaven?”

Het is op een zonnige donderdagochtend niet zo dat de wijk al uitpuilt met auto’s. Hier en daar is nog wel een vrij plekje te vinden. Wat opvalt zijn de spandoeken voor de ramen. “Houd Bockhorst groen. Parkeren alleen voor bewoners”, valt er in dikke letters te lezen. De parkeerzorgen leven in de gehele wijk, al spreken de bewoners op dit moment nog niet van een probleem. “Nu is er geen overlast”, zegt een bewoner.

Voor die overlast wordt wel gevreesd. Dat komt door de verbouwing van het enorme kantoorpand op de hoek van de Plesmanlaan en de Ehrenfestlaan. Nu is dat nog een coronatestlocatie, maar het is de bedoeling dat er circa 415 woningen komen. Onderin komt een parkeergarage met naar verwachting zo’n 218 plekken. Aan de onderkant van het gebouw komen enkele voorzieningen. De bouw begint naar verwachting halverwege 2022.

Autobezit
Het lijkt er op dat de nieuwe bewoners niet met open armen ontvangen worden. Bewonersvereniging Bockhorst vreest namelijk voor een toenemende druk op de leefbaarheid en vooral op het aantal parkeerplekken. “Op dit moment bestaat er een kritische balans tussen beschikbare plekken en de behoefte. De komst van meer auto’s zal de balans verstoren”, zegt Amir Saab van de bewonersvereniging.

Hoewel er geen parkeervergunningen worden vergeven aan de nieuwe bewoners en er meer dan tweehonderd plekken komen in de ondergrondse parkeergarage, denkt Saab dat er toch auto’s in de wijk bijkomen. Volgens hem hebben mensen als gevolg van de coronapandemie een voorkeur gekregen voor individueel vervoer en heeft Plesmanlaan 100 daarnaast een gunstige ligging vlakbij de snelweg. Twee oorzaken die autobezit in de ogen van de bewonersvereniging stimuleren.

Wijkbewoners in gesprek met verslaggever Myrthe Koopman.

Inpandig
Daar komt bij dat er niet voor alle nieuwe bewoners voldoende plek is om hun auto kwijt te kunnen in de parkeergarage. Ten eerste komen er 415 woningen en zijn er vermoedelijk zo’n 218 plekken in de garage. Ten tweede moet er ruimte worden overgelaten voor bezoekers en voor de bezoekers van de voorzieningen onderin het gebouw. Hoe dat geregeld gaat worden is nog de vraag. “De parkeergarage zal in ieder geval niet worden vergroot”, laat projectontwikkelaar Urban Interest weten.

De gemeente Leiden kent de zorgen van de bewonersvereniging, maar deelt ze niet. “Het is niet aannemelijk dat de nieuwe bewoners in de openbare ruimte gaan parkeren omdat ze dan het geldende uurtarief moeten betalen. Ze maken dan eerder gebruik van de inpandige parkeervoorziening”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Het bezoek kan in de wijk parkeren tegen het dubbeltjestarief voor de eerste twee uur. Wel wordt dit binnenkort opgeheven.”

Scanauto
De buurt hoopt met de spanddoekenactie de gemeente op andere gedachten te brengen, want ze zijn het niet eens met hun beredenering. “Ik heb even een optelsommetje gemaakt”, zegt Saab. “415 woningen betekent zo’n 830 bewoners. Wie zegt dat die niet allemaal toch een auto kopen? Het zal leiden tot een scheve en niet realistische verhouding tussen het aantal woningen en de beschikbare parkeerplaatsen.” Saab hoopt dan ook dat de gemeente goed gaat handhaven op fout geparkeerde auto’s.

De gemeente laat weten dat er regelmatig en op onvoorspelbare tijden wordt gecontroleerd door een scanauto. “Als er auto’s zijn die geen zogenoemd parkeerrecht hebben, komt er een handhaver om een naheffing op te leggen.” Door de digitalisering ligt de papieren vergunning of het parkeerkaartje niet meer achter de voorruit. Voor de inwoners is dus niet te zien of er de auto er ook daadwerkelijk mag staan.

De nieuwbouwplannen voor Plesmanlaan 100 worden nog deze maand in de gemeenteraad besproken. De bouw begint naar verwachting halverwege 2022.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×