(Foto: Emile van Aelst).

Geen alcohol en koek en zopie op Leids ijs

Twee schaatsers zakten vrijdagmiddag nog door het ijs van het Rapenburg, maar als de ijslaag op de Leidse binnenwateren dit weekend dik genoeg is, mag er worden geschaatst in de binnenstad. De exploitatie van ‘koek en zopie’ kramen is door de gemeente wel verboden. De Drank- en Horecawet verbiedt de verkoop van alcoholische dranken ’to go’.

Om samenscholingen bij koek en zopie kramen te voorkomen geeft het stadsbestuur geen vergunningen aan ondernemers die met een koek en zopie kraam op of langs het ijs willen staan. “Voor een versnapering kun je terecht bij de ’to go’ punten van de Leidse horeca. Daar wordt geen alcohol verkocht. Bovendien geldt er binnen de singels een alcoholverbod in de openbare ruimte, en dus op het ijs”, laat de gemeente desgevraagd aan Sleutelstad weten. Schaatsers op zoek naar een wintersportgevoel moeten genoegen nemen met 0.0 procent glühwein.

Gezond
Vanaf het moment dat de temperatuur ook overdag onder het vriespunt ligt, moedigt het stadsbestuur Leidenaren actief aan om een rondje door de binnenstad te schaatsen. Om de aangroei van ijs te bevorderen stelde de gemeente zelfs een tijdelijk vaarverbod voor een deel van de grachten in en wordt warm water van de energiecentrale met schotten buiten het centrum gehouden. “Naar buiten gaan en bewegen is goed en gezond voor iedereen, juist in deze tijd”, stelt de gemeente. Schaatsen mag met het eigen gezin of samen met maximaal één volwassene van buiten het eigen huishouden. Kinderen tot 17 jaar hoeven geen afstand te houden.

De oproep om massaal naar buiten te gaan lijkt in contrast te staan met de coronaregels. De gemeente weerlegt dit: “Voor het eerst sinds jaren kan er buiten geschaatst worden. Door het mogelijk te maken om in de binnenstad te schaatsen willen we voorkomen dat Leidenaren erop uit trekken. We proberen het aantal reisbewegingen dus te beperken.” Het vaarverbod moet er ook voor zorgen dat schaatsers niet allemaal op dezelfde plek het ijs op gaan. “Als er op meer plekken ijs ligt, kunnen mensen kiezen en is het minder druk”. De gemeente is tevens van plan om actief te communiceren over het belang van spreiden en afstand houden.

Afsluiten
Buitengewoon opsporingsambtenaar ambtenaren (boa’s) controleren ook op het water op de naleving van de coronaregels. Voor schaatsers gelden dezelfde regels als voor andere buitensporters. “We handhaven op en rond het ijs op dezelfde manier als elders in de stad. Als de situatie daar om vraagt, stappen we op mensen af of verzoeken hen naar de kant te komen”, belooft de gemeente.

Wanneer de handhavers constateren dat het te druk wordt op het ijs in de binnenstad om de coronaregels na te leven, kiest de gemeente ervoor om bepaalde stukken water tijdelijk af te sluiten.

Advertentie

Leiden Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×