Schaatsen op Leids natuurijs in betere tijden. (Foto: IJsvereniging Rijndijk-Hoge Mors).

Natuurijsbanen overwegen opening in koude week

Naar aanleiding van de winterse weersvoorspellingen hopen natuurijsbanen in de regio Leiden in de loop van volgende week open te gaan. Verschillende ijsclubs onderzoeken momenteel in samenwerking met gemeenten wat de mogelijkheden zijn en op welke manieren zij dit veilig en conform de coronamaatregelen kunnen doen. De ijsbanen mogen zelf beslissen of ze open gaan of niet, maar het coronaprotocol wordt getoetst door de gemeente. Een aantal verenigingen heeft al aangegeven niet open te gaan.

IJsvereniging Rijndijk-Hoge Mors onderzoekt of het mogelijk is om de natuurijsbaan aan de Dobbedreef in de Stevenshof te openen als het ijs aan de eisen voldoet. Om dat op een verantwoordelijke manier te kunnen doen, is er bij de gemeente Leiden een zeer ingrijpend coronaplan ingediend. “Wij zijn druk in overleg omdat de gemeente heeft aangegeven dat ze dit er eigenlijk niet bij kunnen hebben”, vertelt voorzitter Wim Verboon.

“Tijdens ijsperiodes explodeert de hele boel, dus zo’n evenement nu in goede banen leiden is erg moeilijk. Bovendien is elke vereniging daarbij afhankelijk van vrijwilligers, onder wie veel mensen van hogere leeftijd en die groep durft vanwege corona geen dienst te draaien.” Verboon hoopt om aan het einde van dit weekend in goed overleg met de gemeente een weloverwogen besluit te nemen.

Vereniging IJssport Leiderdorp houdt de situatie nauwlettend in de gaten in de hoop de baan aan de Boomgaardlaan te kunnen openen. Als het ijs stevig genoeg is, wil de vereniging een beperkt aantal schaatsers toelaten op de baan. “De gemeente heeft negentig procent van onze plannen goedgekeurd en wij verwachten dat ook de laatste wijzigingen binnenkort goedgekeurd worden”, zegt John de Lange van de technische commissie. “We hebben de nodige maatregelen genomen. Als mensen zich van tevoren inschrijven voor een tijdsblok en wij een maximum van honderd mensen tegelijkertijd aanhouden, kan iedereen anderhalve meter afstand houden.”

De Schaats Trainings Groep Voorschoten (STGV) acht de kans groot dat de Landijsbaan woensdag of donderdag kan worden geopend. In overleg met de gemeente zijn er wel speciale coronamaatregelen opgesteld om de veiligheid van zowel schaatsers als vrijwilligers te waarborgen.

Met pijn in het hart
De eerste vereniging die aangekondigde de deuren gesloten te houden, is de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC). Ondanks de schaatskoorts heeft het bestuur laten weten dat het de gezondheidsverantwoordelijkheid voor zowel schaatsers als vrijwilligers niet kan en wil nemen. “We waren er helemaal klaar voor, maar ondanks de aanpassingen in ons draaiboek en groen licht van de gemeente Teylingen, lijkt het ons nagenoeg onmogelijk om de gezondheid van iedereen op en rondom de baan te kunnen garanderen”, laat voorzitter Philip van der Post op de website weten.

IJsclub Zoeterwoude blijft vanwege de pandemie ook dicht. “Het is een waardeloos besluit, maar met z’n allen op het ijs gaan staan terwijl andere mensen eenzaam in verzorgingshuizen zitten en scholen dicht moeten blijven is gewoonweg niet gepast”, aldus voorzitter Frank Captein.

Ook IJsclub Oegstgeest laat weten de deuren met pijn in het hart gesloten te houden. Bestuurslid Rob Heemskerk vertelt dat de ijsbaan vanwege de strenge coronamaatregelen sowieso dicht blijft. “De belangrijkste overweging is dat mensen niet met veel in een kleine ruimte mogen samenkomen. Wij kunnen de verantwoordelijkheid om dat te regelen zonder de gezondheid van schaatsers en vrijwilligers in gevaar te brengen niet dragen.”

 

Melle Tuik sprak in Nieuws071 met bestuurslid Rob Heemskerk van IJsclub Oegstgeest over het gesloten houden van de natuurijsbaan.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×