Peter Burger tijdens de prijsuitreiking. (Screenshot uit video van de uitreiking).

Factchecker Peter Burger wint universitaire Impactprijs

Universitair docent Peter Burger heeft de jaarlijkse Impactprijs van de Faculteit Geesteswetenschappen gewonnen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een onderzoeker of docent van de Universiteit Leiden die veel maatschappelijke impact heeft gehad met zijn of haar onderzoek. Burger wordt hiermee beloond voor zijn tomeloze inzet in de strijd tegen desinformatie en fake news.

“Ik ben zeer vereerd en blij dat ons harde werk op deze mooie manier erkend wordt”, zegt Burger, die naast factchecker ook docent wetenschapsjournalistiek aan de Universiteit Leiden is. Elk jaar kunnen medewerkers van de faculteit zichzelf of iemand anders nomineren voor deze eer. Genomineerden moeten dat jaar hebben bijgedragen aan een positieve impact op (een deel van) de samenleving in de vorm van activiteiten zoals beleidsbeïnvloeding, kennisoverdracht of maatschappelijke netwerkvorming.

Van de vier genomineerden werd Burger gekozen als winnaar van editie 2020 voor zijn werk bij factcheckproject Nieuwscheckers. “Twaalf jaar geleden hebben collega Alexander Pleijter en ik dit initiatief opgezet en sindsdien zijn we alleen maar groter geworden”, aldus Burger. “Hopelijk leidt de publiciteit en waardering die deze prijs met zich meebrengt tot meer financiële steun voor Nieuwscheckers.”

De duizend euro aan prijsgeld die gepaard gaat met de Impactprijs is niet bestemd voor onderzoek. Burger doneert het gehele bedrag aan de Stichting Student-Vluchtelingen.

Advertentie

Leiden Onderwijs Universiteit Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×