De studentenflats aan het Hildebrandpad in Leiden. (Foto: Robbert van Cleef).

Vijfhonderd airco's voor door hitte geteisterde studenten in Leiden

Het is bij deze winterse temperaturen nauwelijks voor te stellen, maar over een paar maanden kunnen de temperaturen in de studentenstudio’s aan het Hildebrandpad in Leiden weer oplopen tot 40 graden. Maar nadat ze vorige zomer opnieuw bij studentenhuisvester DUWO aan de bel trokken, lijkt er nu een oplossing in zicht. De studenten hebben een brief van DUWO gekregen waarin staat dat er mogelijk airco’s komen voor hun studio’s.

De twee flats aan het Hildebrand zijn destijds zo duurzaam gebouwd dat ze de warmte in de winter heel goed vasthouden. Maar in de zomer werkt dat hetzelfde en daardoor is de warmte nauwelijks weg te krijgen. Dat de flats grotendeels vol in de zon staan en ook nog eens zwart zijn helpt niet mee. Eén van de studenten die last van de warmte had was Amber Biemans. “Ik ben inmiddels naar de schaduwkant verhuisd, maar ik ben heel blij voor de mensen aan de zonkant”, zegt ze over de mail die ze ontvangen heeft. “Alleen had ik me nog niet direct gerealiseerd dat het om airco’s ging.”

Een miljoen euro
Zo direct staat het ook niet in de mail. Daarin staat dat onderzoeksbureau Nieman adviseert om een Variable Refrigerant Flow-systeem te plaatsen in de twee flats. Dat is een klimaatsysteem dat wordt toegepast in situaties waarbij meerdere ruimtes afzonderlijk verwarmd of gekoeld moeten worden. “In elke studio komt een unit die wordt opgehangen aan een wand in de woning. Die wordt aangestuurd door een grotere unit op het dak. De temperatuur is per studio te regelen. Je betaalt dus voor je eigen verbruik”, staat in de mail te lezen.

“In de volksmond is dat gewoon een airco”, zegt een woordvoerder van DUWO. “Maar het is nog niet definitief want onze Raad van Commissarissen moet er nog een besluit over nemen.” De aanschaf van 500 airco’s kost de studentenhuisvester namelijk ruim een miljoen euro. Bovendien zijn de airco’s geen duurzame oplossing en daar was DUWO wel naar op zoek. “De achterliggende gedachte hiervan is dat we onze huisvesting betaalbaar willen houden en ook maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen ten aanzien van het klimaat. Uiteindelijk wees het onderzoek van Nieman toch uit dat alleen een goed klimaat te realiseren is door een actieve vorm van koelen in te zetten.”

Kosten voor studenten onduidelijk
Hoeveel de studenten zouden moeten gaan betalen voor het systeem is nog onduidelijk. “Dat moeten we nog verder uitzoeken”, zegt de woordvoerder. “Maar dat zal ook heel erg afhangen van hoe de bewoner het gaat gebruiken. Als je het aan laat staan als je een paar dagen weg bent lopen de kosten natuurlijk aardig op.”

“Ik ben blij dat DUWO advies heeft gevraagd om het probleem op te lossen”, zegt bewoonster Eva Verloop. “Zeker nu blijkt dat de eerder genomen maatregelen niet werken. Jammer dat er zoveel media-aandacht en een huurcommissie aan te pas moest komen, maar al met al lijkt het tot een goed eind te komen.”

Huurdersvereniging Bres is voorzichtig positief. “Ik ben blij dat er aan een oplossing gewerkt wordt, maar we moeten eerst nog maar eens zien of de Raad van Commissarissen akkoord gaat. Ik ben daar nog niet zo zeker van”, aldus woordvoerder Arnaud van Haaster.

De Raad van Commissarissen van DUWO beslist op 17 februari over de kostbare aanpassing van de zwarte dozen aan het Hildebrandpad.

Duurzaamheid Leiden Zwarte Dozen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×