Door het chippen van katten te verplichten hoopt de Partij van de Dieren dat het aantal zwerfkatten afneemt. (Foto: Pixabay).

PvdD wil chip- en registratieplicht voor katten in Leiden

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een chipplicht voor katten in Leiden. Gehoopt wordt dat het aantal zwerfkatten hiermee afneemt. De gemeente Alphen aan den Rijn en Amsterdam beginnen binnenkort met een proef waarbij het verplicht wordt om katten te chippen en te registreren. Als deze pilot succesvol is, wil de Partij voor de Dieren dat de chipplicht in Leiden navolging krijgt.

In Leiden waren afgelopen jaar 354 zwerfkatten bij Dierentehuis Stevenshage binnengekomen. Hiervan is iets minder dan de helft weer herenigd met zijn baasje. Een chip, ter grootte van een rijstkorrel die tussen de schouderbladen van de kat wordt geplaatst, kan ervoor zorgen dat veel meer katten weer bij hun eigenaar terugkomen.

Uitdaging
Voor honden is deze chip- en registratieplicht er al wel. De PvdD hoopt dat de plicht voor katten ook in Leiden komt. ”Het chippen van katten brengt vele voordelen met zich mee. Katten kunnen vaker en sneller worden herenigd met hun eigenaar. Ook de gemeente en het asiel hebben hier baat bij, omdat hierdoor de kosten voor opvang in het asiel en eventuele medische kosten afnemen”, vertelt Lianne de Raat, raadslid van PvdD.

Nadelen van de chip- en registratieplicht ziet ze niet. Wel wordt het een uitdaging om alle katten die nog niet gechipt zijn te laten chippen.

Pilot

Wanneer de pilot precies van start gaat, is nog niet bekend. ”Demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil zo snel mogelijk beginnen. Maar de chipplicht moet nog goedgekeurd worden door de Amsterdamse- en Alphense Raad en vastgelegd worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)”, aldus De Raat.

De PvdD heeft aan het Leidse gemeentebestuur gevraagd of zij de chipplicht wil invoeren als die in Amsterdam en Alphen positief uitpakt. Binnen zes weken moet de wethouder antwoord geven. ”We hopen dat ze positief reageren en bereid zijn de chipplicht in te voeren”, zegt De Raat.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×