(Foto: Reanne van Kleef).

Gemeente Leiden gaat slachtoffers toeslagenaffaire helpen

In Leiden zijn 77 gezinnen getroffen door de zogeheten toeslagenaffaire, waarbij de Belastingdienst ten onrechte soms torenhoge bedragen van hen terugvorderde. Wethouder Dirkse van financiën heeft daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst. Eerder wist Leiden niet om wie het ging. Privacyregels stonden die informatie-uitwisseling in de weg. Die hobbel is nu genomen.

De gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen geen financiële steun van de gemeente Leiden, maar worden geholpen bij het afwikkelen van hun problemen met de fiscus.

Vandaag is ook bekend geworden dat de Tweede Kamer aanstuurt op een parlementaire enquête naar de toedracht van de toeslagenaffaire. De SP dient daar vandaag een voorstel voor in dat kan rekenen op een ruime meerderheid in de kamer nu ook regeringspartij CDA ermee instemt. Kamerlid Omtzigt van die partij bracht samen met SP-kamerlid Renske Leijten de affaire aan het rollen en bijten nu dus door.

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag die de afgelopen maanden al onderzoek deed naar de toeslagenaffaire bracht weliswaar een vernietigend rapport uit, maar liet ook veel zaken onbelicht. De kamer zet nu het zwaarste parlementaire middel in om de onderste steen boven te krijgen. Er wordt dan onder andere gekeken naar het onrechtmatig selecteren op nationaliteit en fraudeopsporing door andere overheidsdiensten. Ook de rol van de Tweede Kamer zelf wordt tegen het licht gehouden.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×