De slijpmachine voor de schaatsen. (Foto: Martijn Bootsma).

Schaatskoorts bij studentenvereniging Quintus

Met temperaturen ver onder nul wordt de schaatskoorts deze week flink aangewakkerd. Schaatsen over de Leidse grachten lijkt steeds realistischer te worden. Ook onder de studenten is er flink animo om het ijs op te gaan. Quintus-lid Martijn Bootsma heeft zelfs zijn slijpmachine van stal gehaald.

Nu er geen Elfstegentocht georganiseerd wordt, is het aan de Leidenaren zelf gelegen om het ijs te betreden. Een vaarverbod en een omleiding voor het warme water moeten ervoor zorgen dat er een dikke ijsvloer kan groeien in de Leidse grachten. De verwachting is namelijk dat het de komende dagen nog blijft vriezen.

Ook bij studentenvereniging Quintus is de schaatskoorts aanwezig. Het pand van de vereniging is gelegen aan de Boommarkt, waarvandaan men direct de gracht op kan. Derdejaars lid Martijn Bootsma kan niet wachten om het ijs op te gaan. Hij heeft zelfs de schaatsenslijpmachine van zijn familie meegenomen naar Leiden.

Schaatsen slijpen
“We hebben thuis een machine om de schaatsen te slijpen”, vertelt Bootsma. “Ik heb altijd veel geschaatst en heb zelfs op les gezeten. Schaatsen zit dus echt in de familie. Daarom vind ik het nu leuk om wat voor de andere Quinten te doen. Voor een kleine vergoeding kan ik hun schaatsen slijpen. Alle leden van Quintus kunnen hun schaatsen hier bij de ingang inleveren en later ophalen. Uiteraard nemen we hierbij alle coronamaatregelen in acht.” Niet-leden moeten wel een andere plek vinden om hun schaatsen te slijpen.

Vanuit Quintus wordt er nog niets georganiseerd wat betreft het schaatsen. Vooralsnog is het ook nog lastig in te schatten of het daadwerkelijk mogelijk is om straks bij de Boommarkt te kunnen schaatsen. “Vanuit subverenigingen als disputen wordt wel wat georganiseerd. We hebben wandelroutes en hopelijk straks schaatsroutes voor twee personen. Dan kan iedereen dat online met elkaar delen, zodat we ons wel aan de voorschriften houden.”

De voorspelling is dat het de komende dagen en nachten nog blijft vriezen. Of dit genoeg is om te kunnen schaatsen door de grachten, is nog even afwachten. Desondanks is de kans zeker aanwezig. Zoals burgemeester Lenferink al zei: “De schaatsen kunnen uit het vet.”

Maarten Mulder sprak in Nieuws071 met Quintus-lid Martijn Bootsma.

Leiden Sport Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×