(Archieffoto: Sleutelstad).

Gemeente wil ijs laten groeien: vaarverbod Leidse grachten tijdens vorstperiode

De gemeente Leiden stelt vanaf dinsdag een vaarverbod in voor een deel van de grachten in de binnenstad. Het vaarverbod moet de grachten zo goed mogelijk laten bevriezen zodat mensen straks een rondje door de binnenstad kunnen schaatsen. Vanaf het moment dat er twaalf centimeter ijs ligt, kan de Leidse ijsmeester het rondje vrijgegeven.

“Het lijkt er op dat de ijzers uit het vet kunnen. Om te zorgen dat het niet te druk wordt op het ijs, vinden we het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen”, zegt burgemeester Henri Lenferink. “Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de coronamaatregelen kunnen houden.”

Met het afsluiten van de route is het straks mogelijk om een rondje door de Leidse binnenstad te schaatsen. Het rondje gaat van de Rijn en Schiekade, Schelpenkade/Vliet, Zoeterwoudsesingel, Witte Singel, Groenhazengracht, Rapenburg, Zijlsingel, Havenkade, Oude Rijn, Herengracht, Nieuwe Rijn, Stille Rijn, Apothekersdijk, Galgewater, Rijn- en Schiekade.

Het warme koelwater van de energiecentrale wordt omgeleid, zodat dit niet richting de binnenstad kan stromen. Tussen de Valkburg en de Nieuwe Mare worden schotten in het water geplaatst zodat het water via de Haarlemmertrekvaart wordt afgevoerd.

Schaatsen en corona
Het vaarverbod geldt voor het hele gebied zolang de vorst aanhoudt. In die periode is het niet toegestaan om in deze wateren te varen. Schaatsen op natuurijs kan binnen de coronamaatregelen. Ook op het ijs geldt: houd afstand en niet meer dan twee personen bij elkaar, tenzij het mensen van hetzelfde huishouden betreft. Kinderen tot en met 17 jaar mogen samen schaatsen en hoeven dan geen afstand tot elkaar te houden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×