(Video: Robbert Beurse).

Winkels open voor click en collect: 'Een druppel op de gloeiende plaat'

Verkopers van niet-essentiele producten mogen sinds woensdag hun winkel weer openen met het ‘click en collect’ systeem. Onder strikte voorwaarden kunnen vooraf bestelde producten aan een loket buiten de winkel worden afgehaald. In de Leidse binnenstad doet volgens centrummanager Gijs Holla ongeveer veertig procent van de winkeliers mee.

De meeste winkeliers zien de versoepeling als een druppel op de gloeiende plaat. “Het is natuurlijk leuk om weer mensen bij je winkel te zien. Maar qua omzet levert het niet op wat we nodig hebben”, zegt winkelier Claudia de Zeeuw. Net als veel andere winkels in het centrum opende zij al eerder een webvariant van haar conceptstore EDUARD. De Zeeuw: “De afgelopen weken bezorgde ik bij de mensen thuis, dat vond ik ook leuk.”

Ook Vliegershop eigenaar Eduard Schulp is blij met de versoepeling, maar maakt zich zorgen over de toenemende drukte die de versoepeling tot gevolg heeft. “Ik zie nu al dat het drukker op straat is. We moeten niet willen dat het straks weer te druk is, waardoor er nieuwe maatregelen nodig zijn”, zegt hij. Voor sommige klanten van de Vliegershop is het wennen dat zij vooraf moeten bestellen en hun product pas na vier uur mogen ophalen. Schulp vertelt: “Dat zijn ze niet gewend. Hier loop je naar binnen en krijg je direct mee wat je wilt, dus daar krijgen we veel vragen over. Maar als je het vervolgens uitlegt is er veel begrip”.

Funshoppen
Bestellen kan alleen telefonisch of online. Tussen bestellen en afhalen moet minimaal vier uur zitten. Tijdens het bestelproces krijgt de klant een specifiek tijdslot toegewezen waarbinnen de producten afgehaald moeten worden. Klanten zijn verplicht om alleen te komen en moeten anderhalve meter afstand van de winkelier en eventuele andere klanten houden.

Volgens het Outbreak Mangement Team is dit ‘click en collect’ systeem de beste manier om te zorgen dat winkels hun producten kunnen verkopen, terwijl het rustig blijft in de winkelstraten. Het tijdsbestek van vier uur moet ‘funshoppen’ voorkomen.

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×