Coronatest in de Leidse testlocatie bij de Plesmanlaan. (Foto: Rob van Dullemen)

Corona tijdens de koudegolf: minder positieve tests, maar meer sterfgevallen

Dalen de besmettingen nog of dalen ze niet meer? Na de testonderbrekingen door sneeuwstorm en ijzel is dat deze week niet zo duidelijk. Er werden minder besmettingen gevonden, maar er werd ook minder getest. Tegelijk nam het aantal sterfgevallen door corona weer licht toe.

Landelijk werden in de week na de sneeuwstorm bijna 24.000 positieve testuitslagen geteld. Dat waren er 14% minder dan in de voorgaande week. Op papier is dat een duidelijke daling, maar de telling is flink vertekend door de sluiting van de teststraten tijdens de sneeuwstorm van vorig weekend.

Weggebleven
Op veel plaatsen duurde die sluiting anderhalve dag en het is niet duidelijk of die ‘schade’ in de rest van de week volledig is goedgemaakt. Mensen met lichte klachten kunnen even goed verder bij de teststraat weggebleven zijn.

De cijfers van de GGD-regio Hollands Midden versterken die twijfels. Het aantal afgenomen tests was deze week niet hoger dan vorige week, toen er één dag uitviel door de sneeuwstorm. De zeer lichte daling van het aantal positieve tests (met 5%) geeft dus misschien een te gunstig beeld. In de Leidse regio was de daling overigens nog minder indrukwekkend. Het aantal nieuwe coronagevallen daalde van 191 naar 188, een verschil van maar twee procent.

Of de daling, landelijk en regionaal, werkelijk doorzet is pas goed te beoordelen als de teststraten weer een week lang goed bereikbaar zijn geweest. De cijfers van maandag (landelijk 2.875 nieuwe gevallen) lijken bijvoorbeeld laag, maar dit kan komen door de ijzel die teststraten een halve dag deed sluiten. Als je dat meetelt, is een verschil van veertien procent met maandag 1 februari niet zo hoopgevend.

Sterfte
De cijfers over ziekenhuizen en sterfte door corona zeggen meer, want ernstige ziekte laat zich niet door het weer tegenhouden. Landelijk blijkt het aantal bezette ziekenhuisbedden de afgelopen week wel weer licht gedaald naar 1.859 (min 6%). Maar de sterfgevallen namen weer iets toe, van 408 naar 418 (plus 2%). Over meerdere weken gerekend blijft het aantal coronadoden overigens wel langzaam dalen.

In onze omgeving laten de cijfers flinke schommelingen zien. De GGD-regio Hollands Midden telde de afgelopen week slechts veertien ziekenhuisopnames, tegen aantallen van 35 en 33 in de twee voorgaande weken. Zo laag was dit cijfer sinds oktober niet geweest. Tegelijk was het aantal van 24 sterfgevallen juist het hoogste in drie weken tijd en ook aanzienlijk hoger dan in oktober.

De Leidse regio laat hetzelfde patroon zien. Er werd slechts één nieuwe coronapatiënt opgenomen, maar tegelijk was er een piek in sterfgevallen. Er werden er zeven geregistreerd, het hoogste aantal in vier weken. Zes van deze coronadoden waren inwoners van Leiden, één kwam uit Voorschoten.

Dit bericht maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Regio Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×