Het Bio Science Park Leiden, waar ruim 200 bedrijven staan. (Foto: Frank Steenkamp).

Biotechbedrijf Galapagos staakt medicijnstudie

Het Leidse Biotechnologiebedrijf Galapagos stopt met de ontwikkeling van een medicijn tegen de ongeneeslijke ziekte longfibrose (IPF), omdat het niet veilig genoeg blijkt. Door deze tweede tegenslag in korte tijd zijn de aandelen Galapagos gekelderd. “Maar zulke ongelukken horen er nu eenmaal bij”, reageren deskundigen. Het voortbestaan van het bedrijf is voorlopig niet in gevaar.

Galapagos was bezig met het ontwikkelen van Ziritaxestat, een medicijn tegen de dodelijke longziekte Longfibrose. Tegen deze ziekte, waar in Europa en de VS samen ongeveer 200.000 mensen aan lijden, bestaat nog geen werkend medicijn. Maar vorige week meldde het bedrijf dat een lopende klinische studie onmiddellijk wordt stopgezet. Bij de patiënten die het middel kregen waren meer sterfgevallen dan in de controlegroep die een placebo kreeg.

Dit is de tweede tegenslag voor Galapagos in relatief korte tijd. In augustus bleek dat het anti-reumamedicijn Jyselica geen goedkeuring kreeg in de VS. Inmiddels is het wél toegelaten in de EU en Japan, maar de afkeuring in de VS scheelt het bedrijf enkele miljarden aan verwachte omzet. Door deze twee tegenvallers is het bedrijf in een jaar tijd ruim drie keer zo weinig waard geworden op de aandelenbeurs.

Patroon
Galapagos is een van de grotere bedrijven op het Bio Science park Leiden, waar in totaal ruim 200 bedrijven zitten. Wat betekent zo’n tegenvaller eigenlijk voor het Bio Science Park? Stadshistoricus Cor Smit, die onlangs een boek schreef over het Bio Science Park, noemt de tegenvaller een ‘waanzinnige klap’.

Toch betekent dit volgens hem niet dat het de ontwikkeling van het bedrijf en het Bio Science Park negatief beïnvloedt. ‘’Zulke zakelijke ongelukken horen er nou eenmaal bij. Het is een patroon dat zich de afgelopen jaren vaker heeft voorgedaan. Ook bij bedrijven die nu heel groot zijn, zoals Pharming. Nieuwe medicijnen ontwikkelen brengt simpelweg risico’s met zich mee’’, legt Smit uit.

Bas Reichert, voorzitter van de ondernemersvereniging van het Bio Science Park, noemt het ‘enorm vervelend’. Ook hij zegt dat het erbij hoort. Reichert maakt zich er niet echt zorgen over. ‘’Het bedrijf heeft veel cashgeld waarmee ze het de aankomende jaren kunnen redden. Daarnaast heeft Galapagos een ondernemende CEO die het bedrijf wel weer de goede kant op krijgt’’, zegt Reichert optimistisch.

Dynamiek
Er is vooralsnog geen sprake van ontslagen onder de 1300 werknemers, maar alle opties staan nog open, laat CEO Onno van de Stolpe weten in een interview met het Financieel Dagblad. ‘’Ik maak me daar wel zorgen over’’, zegt Smit, die niet uitsluit dat er later toch ontslagen gaan vallen.

“Gelukkig heerst er een dynamische cultuur binnen het Bio Science Park. Vaak zie je dat onderzoekers naar andere bedrijven doorstromen of een eigen bedrijf beginnen’’, vertelt Smit. Zo heeft Galapagos zelf een aantal jaar geleden onderzoekers van het Japanse farmaciebedrijf Astellas in dienst genomen. Reichert heeft er vertrouwen in dat, mochten er ontslagen vallen, de onderzoekers elders in het park geplaatst kunnen worden. Er is volgens hem veel vraag naar dit soort mensen.

‘’Het is een flinke tegenslag voor Galapagos, maar het heeft naar mijn verwachting geen dramatische impact op het Bio Science Park’’, besluit Reichert.

Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×