(Impressie Lead Leiden: Red Company).

Massaal protest tegen woontorens, 165 zienswijzen ingediend

De gemeente Leiden heeft 165 zienswijzen ontvangen over het project LEAD. In de zienswijzen maken bewoners hun bezwaren kenbaar op de drie geplande woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan. Een van de zienswijzen beslaat maar liefst 143 pagina’s en 309 vragen. Er lijkt daarmee gehoor gegeven te zijn aan de wijkvereniging die opriep om in actie te komen tegen het woningbouwproject.

De wijkvereniging Groenoord-Noord had voorwerk verricht en op haar website een handleiding voor het indienen van de zienswijzen geplaatst. Daarin stonden punten beschreven, bijvoorbeeld het grote volume of de effecten op het verkeer, waar bewoners hun beklag over konden doen. Ook was er een concept zienswijze te downloaden waar alleen een naam en een handtekening onder gezet hoefde te worden.

Toch blijken er geen dubbelingen tussen de 165 ingekomen zienswijzen te zitten. “Die zijn er al uitgehaald”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden. Op basis van naam en adres is er dus al gefilterd, maar op basis van inhoud niet. Zo laat de woordvoerder weten dat 115 van de 165 zienswijzen op een ingevuld format lijken. Desalniettemin worden die ieder apart bekeken.

Raad van State
Het project LEAD gaat om drie gigantische torens van 115, 85 en 65 meter hoog die goed zijn voor zo’n 580 woningen. Het zou in een keer het hoogste punt van Leiden worden. Onder de torens komt een parkeergarage met 347 plekken en er komen 1700 plekken voor fietsen. Voor veel omwonenden zijn dat tevens de twee belangrijkste punten van kritiek. Ze vrezen dat de torens en de parkeerdruk te hoog worden. Of de ingediende zienswijze ook over die twee punten gaan kan de gemeente Leiden nog niet zeggen.

De verwachting is dat het stadsbestuur in april reageert op de ingediende zienswijzen. Vervolgens is de gemeenteraad aan zet en daarna krijgen de indieners een nieuwe kans om protest aan te dienen. Hun beroep zal dan behandeld worden door de Raad van State. Voorlopig is dan ook niet duidelijk wanneer er wordt begonnen met de bouw van de woontorens.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×