Naast buiten samen een balletje trappen, zijn er nog meer mogelijkheden voor de voorjaarsvakantie. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

Ideeën voor de voorjaarsvakantie: speurtocht, kunstproject of vogelvoer maken

De basisscholen zijn koud twee weken open geweest en dan breekt ook in de Leidse regio de voorjaarsvakantie weer aan. Wat te doen met de kinderen? Buitenspelen is altijd een optie, zeker als het mooi weer blijft, maar er is meer te doen.

Voor ouders die al hun ideeën en brainwaves voor leuke kinderactiviteiten al opgebruikt hadden tijdens de lockdown en net blij waren dat hun kroost weer naar school mocht, is de voorjaarsvakantie wellicht even een schrikmoment geweest. Wat nu? Verschillende organisaties bieden uitkomst wanneer buitenspelen even geen optie meer is.

Musea
In Leiden biedt Rijksmuseum van Oudheden een aantal online activiteiten aan. Zo is er een dierenspeurtocht waarbij kinderen digitaal door het museum kunnen zwerven op jacht naar (fabel)dieren. Er is een vakantiepuzzel waar ook nog een prijs mee kan worden gewonnen en er zijn knutseltips om een klein Egyptisch poppetje te maken dat op je vinger past.

Museum voor Volkenkunde heeft een filmpje online gezet over hoe chocola gemaakt wordt. Daarbij kun je doorklikken naar het verhaal over de oorsprong van chocola in Midden- en Zuid-Amerika. Archeologen hebben nog maar kort geleden resten van cacao gevonden in een 5500 jaar oude nederzetting in Ecuador, zo staat te lezen op de website van het museum. Ook is er een recept te vinden voor een chocoladetaart met avocado.

De Lakenhal heeft het ThuisAtelier. Hier staan verschillende creatieve opdrachten die thuis gemaakt kunnen worden. Iedere maand wordt een nieuwe opdracht toegevoegd. De opdrachten worden gemaakt door professionele kunstenaars. Zij hebben zich voor hun opdrachten laten inspireren door een werk of een kernverhaal uit de collectie van Museum De Lakenhal. Er zit voor ieder wat wils tussen. Van uitdagend tot makkelijk, voor gezellig samen of lekker alleen en van snelle opdrachten tot ‘even onder de pannen’. Voor kinderen, maar ook voor hun ouders (en andere volwassenen.

Pakketjes
SOL Leiden organiseert deze krokusvakantie activiteiten in alle wijken van Leiden. Deels samen met bijvoorbeeld buurtsportcoaches van welzijnsorganisatie Incluzio. Het gaat om sport en spel, maar ook kunnen kinderen pakketjes afhalen om thuis te experimenteren met techniek of een kunstwerk te gaan maken, of om zelf te leren vogelvoer klaar te maken.

Een greep uit het aanbod: woensdag worden er in de Vijfhovenspeeltuin pannenkoeken gebakken en op vrijdagmiddag staat er een springkussen op het terrein van F.C. Boshuizen. En voor de jongste groep (5-8 jaar) is er woensdagmiddag van 13.00-14.00 uur een Troovie-speurtocht in de Morschwijk. Activiteiten zijn gratis, maar aanmelding is vanwege de coronamaatregelen noodzakelijk. Op de website vind je het overzicht en contactinformatie.

Cultuur Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×