Zwarte Els. (Foto: Pixabay).

Pollenexplosie door hoge temperaturen

De spectaculaire weeromslag van de afgelopen dagen zorgt voor een pollenexplosie. Onderzoekers van het LUMC telden een flinke toename van het aantal pollen in de lucht. Vooral het stuifmeel van de Zwarte Els zorgt momenteel bij veel mensen voor hooikoortsklachten.

“Net voor de vorstperiode kwamen de eerste zwarte elzen al in bloei”, zegt het LUMC, “door de zeer hoge temperaturen volgt nu de rest. De combinatie van gelijktijdige bloei, veel bloemen per boom en optimale (droog, zonnig en een matige wind) vliegomstandigheden voor pollen, zorgen ervoor dat de pollenconcentratie zeer hoog oploopt.”

Lentesprint
Doordat het tijdens de eerste bloei van de elzen plotseling een week ging vriezen, zetten veel bomen de ‘pauzestand’ aan. Nu de temperatuur overdag ruim twintig graden hoger ligt dan vorige week zetten veel bomen een lentesprint in en komen versneld in bloei.

De Zwarte Els bloeit van februari tot en met april. Daarna verdrogen de bloemen, ook wel katjes genoemd, en stopt de verspreiding van stuifmeel.

In de loop van de week komen de nieuwe, openbare pollentellingen van het LUMC weer beschikbaar en wordt duidelijk hoe hoog de pollenconcentratie is opgelopen.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×