In de nieuwe theatervoorstelling 'Wij zijn buren' van PS Theater staat het dorpsgevoel in de Leidse buurgemeenten centraal. (Foto: PS Theater).

Voorstelling PS Theater bekijken vanaf de bank: 'Wij zijn de buren'

Buren. Bijna iedereen heeft ze. Ook een stad als Leiden kent vier buurgemeentes. PS Theater ging op onderzoek uit. Wat maakt iemand tot een goede buur? Hoe kijken zij naar de stad? ‘Wij zijn de buren’ is een voorstelling over verschillen en overeenkomsten. Live mee te maken vanuit de huiskamer.

Oorspronkelijk zou PS Theater vorig jaar, ten tijde van het tienjarig bestaan van het stadsgezelschap, in alle vier de buurgemeentes een voorstelling maken. Met titels als: Wij zijn Voorschoten en Wij zijn Zoeterwoude. Maar de inmiddels welbekende pandemie haalde door die ideeën een dikke streep. Artistiek leider Pepijn Smit zette met zijn team de knop om en kwam met een nieuw idee. “We vinden het heel spannend, het is een heel andere manier van theater maken. Echt een uitdaging om dit online te gaan spelen.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Pepijn Smit van PS Theater over nieuwe toneelvoorstelling ‘Wij zijn de buren’.

“We zijn met heel veel mensen gaan praten. Van een 80-jarige melkboer in Oegstgeest tot een twintiger in Leiderdorp”, vertel Smit. “Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen Zoeterwoude, Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten. Maar er is ook een gemeenschappelijke deler. Wij vroegen bijvoorbeeld steeds aan degene met wie wij praatten of ze ons iemand anders konden aanraden. En dat werkte heel erg goed, dat is anders in de stad.”

Dorpsidentiteit
Smit zegt dat het PS Theater zeker niet is uitgekeken op Leiden. “Maar het houdt wat ons betreft niet op bij de grenzen op een kaart. De buurgemeentes groeien ook steeds meer aan Leiden vast en dus is het interessant om te kijken wat daar gebeurt. En ik ben zelf geboren in Zoeterwoude, ik ken het sentiment wel van het dorp versus de stad.”

PS Theater is gaan kijken naar het dorpse leven anno nu. Hoe het samenleven er daar aan toe gaat. “Er is natuurlijk een enorme ontwikkeling gaande in de dorpen. En het is de vraag hoe dat verder gaat. Maar de dorpsidentiteit hebben we in alle dorpen kunnen vinden. We hebben een grote verscheidenheid aan verhalen gehoord. En daar uiteindelijk een voorstelling van gemaakt.”

Kaartjes
PS Theater speelt ‘Wij zijn de buren’ de komende twee weekenden in totaal zes keer. Vrijdag 26 februari is de première. Kaartjes zijn te koop via de website van PS Theater. De voorstelling is te bekijken via een toegestuurde zoomlink.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×