Topaz Overrhyn kampte in augustus nog met flink wat coronabesmettingen. (Foto: Chris de Waard).

Verpleeghuizen blij: de coronaprik slaat aan

Eindelijk gaat het hard omlaag met de coronabesmettingen in de verpleeghuizen, ook in de Leidse regio. De vaccinatie blijkt nu al te werken, tot grote opluchting van iedereen. Reikhalzend wordt nu uitgekeken naar verruiming van de bezoekregeling.

Terwijl landelijk de besmettingen weer stijgen, meldde het RIVM deze week een sterke daling van nieuwe coronagevallen in de verpleeghuizen. Voor die daling is maar één verklaring te vinden; de vaccinatie onder bewoners en personeel begint te werken. En dat terwijl die vaccinatie nog amper is afgerond.

Het werd ook wel tijd voor goed nieuws over de verpleeghuizen. Want juist daar vielen de laatste maanden de grote aantallen coronadoden. In de regio Hollands Midden viel sinds half december zelfs twee derde van alle coronasterfgevallen onder bewoners van verpleeghuizen.

Tot begin februari was de trend nog steeds niet gunstig. Landelijk én regionaal daalden de besmettingen in verpleeghuizen langzamer dan die in de algemene bevolking. Maar sinds heel kort is er nu een scherpe daling te zien. Ging het in de laatste januariweek nog om 1266 nieuwe gevallen, drie weken later waren dat er nog maar 721, een daling van 40 procent.

In de regio Hollands Midden begon die daling wel later. Alphen, Teylingen en Gouda kenden deze week zelfs nog een nieuwe piek in sterfgevallen. Maar het aantal nieuwe besmettingen begint nu ook hier sneller te dalen, van 64 in de eerste week van februari naar 39 twee weken later.

Opluchting
Bij de verpleeghuizen zorgt dit voor opluchting, al blijft iedereen nog wel voorzichtig. “Het is nog vroeg”, zegt bestuurder Lia de Jongh van zorgorganisatie Topaz. “De laatste weken hadden we de ene dag nul nieuwe gevallen en de andere dag vijf. Je weet soms echt niet waar het vandaan komt.”

Bij Topaz blijft men daarom op zijn hoede. De meeste bewoners en heel veel personeelsleden zijn nu gevaccineerd. De Jongh: “Maar we blijven wel afstand houden en de hygiëneregels volgen; daar zijn we streng op. Want vaccinatie kan ook schijnzekerheid geven en dan zou je de kwetsbare bewoners toch nog onnodig in gevaar brengen.”

Ook in de verpleeghuizen van Libertas gaat het goed. “Wij hebben de laatste weken al geen enkele bevestigde besmetting meer gehad”, vertelt bestuurder Tanja Ineke. “Daar zijn we zeker blij mee. We hebben ook erg ons best gedaan, maar je moet óók een beetje geluk hebben.”

Vaccinatie helpt
Dat de besmettingen overal in verpleeghuizen dalen, is zeker te danken aan de vaccinatie. Daar twijfelt niemand aan, al is het verrassend dat het effect al zo snel zichtbaar is. Want de vaccinatie is nog niet eens helemaal afgerond.

“Vandaag zijn we de laatste prikken aan het zetten bij bewoners die onder de huisarts vallen”, meldt Tanja Ineke van Libertas. En de vaccinatie van een laatste groep personeelsleden loopt vertraging op omdat het vaccin van AstraZeneca pas over twee weken weer geleverd wordt.

Over drie weken moeten alle bewoners die voor vaccinatie kozen, optimaal beschermd zijn. De kans op nieuwe besmettingen daalt dan zeker verder, verwachten de twee zorgbestuurders. “We gaan niet uit van honderd procent bescherming,” zegt Tanja Ineke, “maar het gaat zeker schelen.

Ruimer bezoek?
Intussen bespreekt het OMT vandaag een mogelijke verruiming van de bezoekregeling in verpleeghuizen. Bewoners en familieleden kunnen haast niet op die verruiming wachten.

“Het was prettig dat er tijdens deze tweede golf toch íets van bezoek mogelijk bleef”, legt Tanja Ineke uit. Maar het bleef beperkt. De landelijke regel was maximaal één bezoeker per dag. Libertas heeft zich er strikt aan gehouden. “Dus samen bij oma langs was er niet bij. Vandaag ik, morgen jij. Dat was wel ongezellig. Als er weer meer mag, is dat voor de bewoners zeker fijn.”

Bij Topaz is de afgelopen tijd al iets meer ruimte geboden, vertelt Lia de Jongh. “Wij hanteerden de regels met gezond verstand. Het gaat om de kwaliteit van leven. Dus we kijken steeds: wat is voor déze bewoner belangrijk?” Soms betekende dit dat er dus wél twee bezoekers werden toegelaten, maar natuurlijk wel met mondkapjes en alle andere hygiënemaatregelen.

Toch zal ook De Jongh blij zijn als de besmettingen verder dalen en het OMT een verruiming van het bezoek durft te adviseren: “Er is licht aan het eind van de tunnel, maar we moeten het paadje voorlopig wel zorgvuldig aflopen.”

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×