Uit het voedselpakket toch lekker koken. Een nieuw kookboek maakt dat mogelijk. (Foto's: Emile van Aelst).

Creatief met een voedselpakket, koks en studenten gingen de uitdaging aan

Honderdduizend mensen krijgen elke week een voedselpakket van de Voedselbank. Dat is geen uitgebalanceerd pakket dat speciaal is samengesteld met als doel allerlei geweldige recepten te koken. Dat gegeven bracht Tweede Kamerlid Jaap Jonkers en topkok Pierre Wind op het idee om een kookboek samen te stellen met ingrediënten die regelmatig in voedselpakketten zitten. Zodat er met een beetje creativiteit toch heel lekker gegeten kan worden met een voedselpakket. Een groep Leidse studenten hielp hen daarbij.

Vanmiddag werd het gratis kookboek gepresenteerd bij de  Leidse Voedselbank. Leidse Glibber Emile van Aelst maakte voor Sleutelstad een fotoreportage. Topkok Wind gaf eerder op de dag aan mediapartner Omroep West al een paar best smakelijke combinaties prijs. Zoals bijvoorbeeld een zak chips, blik tomaten, rijst en bloemkool.

Wind draagt de Voedselbank al jaren een warm hart toe. “Niemand wil dat we Voedselbanken hebben, maar het is goed dat ze er zijn.” Ter inspiratie voor de klanten van de Voedselbank hebben de koks gerechten bedacht met ingrediënten die vaak in het voedselpakket zitten.  “Ze geven geen Hello Fresh pakketten he, waar je allerlei fantastische maaltijden van kunt bereiden”, vult Wind aan. “Je bent afhankelijk van de gulle gift.”

Dat neemt niet weg dat je van een ogenschijnlijk best bijzonder ingrediëntenlijstje toch een heel lekkere maaltijd kan maken. Eerder al bedacht Wind recepten met oud Marsepein dat over is gebleven van sinterklaas. “Of een beetje chips over een vegetarische hamburger. Heerlijk!”

Elk recept moet je in smaken verdelen, legt de Haagse kok uit. Dus zoet, bitter, zuur en zout. Als elke smaakgroep vertegenwoordigd is in het recept ben je een heel eind op weg naar een lekker gerecht.

Pierre Wind in gesprek over het nieuwe kookboek met recepten voor voedselpakketten.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×