(Archieffoto: Reanne van Kleef)

Meer onduidelijkheid over belastinginning gemeente Leiderdorp: ‘Het is een zooitje’

Lokale Partij Leiderdorp (LPL) heeft vervolgvragen gesteld over de chaotische afhandeling van de betalingsachterstanden van gemeentelijke belasting. Na een opeenstapeling van ongelukkige fouten en problemen is er nu nog steeds veel onduidelijk over de belastinginning over 2019. De incasso’s zijn ‘on hold’ gezet tot nader onderzoek, terwijl er meer ongeregeldheden boven komen drijven.

Het is ondertussen ruim een jaar geleden dat de gemeente Leiderdorp enkele automatische incasso’s van de gemeentelijke belasting miste door een softwarefout. Dit leek in augustus 2020 opgelost te worden met een nieuwe incasso, maar deze is slechts voor de helft uitgevoerd.

Vervolgens werd vanwege het pensioen van de werknemer die dergelijke zaken regelde het incassobureau Involon ingehuurd. Zij schreven een ‘agressieve’ brief aan mensen met een betalingsachterstand. “Deze mensen wisten niet dat zij nog geld schuldig waren,” vertelt Hugo Langenberg van LPL. “Zij zijn gewend dat het automatisch wordt afgeschreven. Nu worden ze opeens bestempeld als belastingontduikers en moesten ze binnen een week betalen.”

De wethouder zette de incasso ‘on hold’ en stelde een onderzoek in. Er was namelijk ook weinig duidelijkheid over of wel de juiste mensen zo’n brief hadden gekregen. Hieruit bleek dat ‘nagenoeg’ alle brieven correct waren verstuurd en er ‘slechts in enkele gevallen’ sprake was van onjuiste informatie.

De LPL is niet tevreden met deze beantwoording. Zij melden dat zij contact hebben met personen die aanmaningen kregen van Involon, terwijl zij handmatig de belastingen hebben overgeschreven in 2020. Ook zijn ze niet tevreden over het feit dat er geen (precieze) bedragen en aantallen worden gegeven. “Het verbaast ons zeer”, zegt Langenberg. “Godzijdank gaat de belastinginning over 2020 via de BSGR (Belasting Samenwerking Gouwe-Rijnland, red.), want het is een zooitje.”

Eind maart zal de kwestie in de gemeenteraad worden besproken.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×