Het kant en klare terras van de Einstein achter slot en grendel. (Foto: Rob van Dullemen).

Leidse horeca zet terrassen buiten: 'We willen laten zien dat het veilig kan'

Verschillende horeca-ondernemers in Leiden zetten dinsdag hun terras op straat of de terrasboot klaar. De terrassen van Aan de Rijn en van Einstein aan de Nieuwe Rijn zijn wel zodanig afgezet dat het praktisch onmogelijk is om erop te gaan zitten. Deze actie is onderdeel van een landelijk initiatief, maar het is niet de bedoeling dat er daadwerkelijk mensen op het terras gaan zitten. Voor zover bekend is dat ook nergens in Leiden gebeurd. De horeca doet dit om aan te geven dat de situatie voor hen echt niet meer houdbaar is.

Reanne Bakker van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er in Leiden verschillende ondernemers aan meedoen: “We moeten er wel zelf voor zorgen dat niemand op de terrassen gaat zitten. Ondernemers moeten dat dus wel in de gaten houden of de boel afzetten met lint.” Bakker meldt dat ze net overleg heeft gehad met de Leidse burgemeester Lenferink over de actie, want hij gaat over de openbare orde in de stad. “Hij begrijpt wel dat we dit doen, maar geeft ook aan dat hij gaat handhaven als er mensen op het terras gaan zitten.” Een horeca-ondernemer loopt dan het gevaar om een boete van 4.000 euro te krijgen.

“Het gaat erom te laten zien hoeveel ruimte wij kunnen bieden in de stad en dat het openen van terrassen geen versoepeling is, maar juist een oplossing voor meer controle in de openbare ruimte”, zegt David Zock van restaurant Aan de Rijn. Hij heeft zijn terras afgezet met rood-witte linten, ook al is het volledig corona-proof ingericht. “Nu staat en zit iedereen overal door elkaar heen zonder enige vorm van controle. De boa’s en politieagenten kunnen het blijkbaar niet aan, laat ons dat dan doen.”

De Leidse horeca zetten de terrassen buiten deze dinsdag. Sleutelstad nam een kijkje in het centrum.

Begrip voor de actie
Mensen die in het Leidse centrum even komen genieten van het mooie weer en een bakkie koffie-to-go begrijpen de ondernemers wel. “Ik vind het wel goed dat ze even proberen hoe het zou zijn als we weer op het terras mogen zitten”, zegt een dame met koffie. “Maar ja, nu mag het gewoon niet.” Minister De Jonge vindt het nog te vroeg voor een versoepeling, maar daar is ze het niet mee eens. “Ik zeg gooi die terrassen open, want je kan toch op afstand zitten? En die ondernemers moeten weer wat geld gaan verdienen.” Haar vriendin vult aan: “Als mensen gewoon afstand houden dan moet dat toch kunnen?”

Geen perspectief
Maarten Collée van café L’Esperance aan het Rapenburg doet ook mee aan de actie. “We zien helemaal geen perspectief. Je hoort burgemeesters nu zeggen dat het misschien wel april of mei wordt voordat de terrassen op kunnen. We krijgen dan wel steun van de overheid, maar dat is slechts een fractie van de kosten die we maken.”

Collée zorgt dinsdag dat er geen mensen op het terras kunnen zitten door de stoelen op slot te zetten. “Het gaat erom dat wij willen laten zien dat we een verantwoorde opstelling kunnen maken.” Hij ergert zich aan de grote hoeveelheden mensen in parken. “Ik vind dat burgemeesters dat veel te ver laten gaan waar wij dat wel veilig kunnen doen met een goede opstelling.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×