(Foto: via Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp)

Vrijwilligers oogsten bomen in Natuurspeeltuin Leiderdorp: ‘Ze krijgen een nieuw leven op een andere plek’

Bij een samenwerking tussen de Leiderdorpse Natuurspeeltuin en Meer Bomen Nu zijn door vrijwilligers van beide partijen overdadige stekken, zaailingen en afleggers van bomen verzameld. Deze worden dankzij de actie na de winter ergens anders in Zuid-Holland herplant op een plek waar ze volwaardige bomen kunnen worden. In heel Nederland hoopt Meer Bomen Nu deze winter op deze manier een miljoen bomen te planten.

“De natuurspeeltuin wilde zelf al oogsten, maar liever niet composteren,” vertelt Marga Witteman, coördinator van onder andere Zuid-Holland voor Meer Bomen Nu. “Nadat zij contact met ons zochten hebben wij het weggehaald. Dat is een win-win, want zij willen ervan af, en wij willen het hebben.”

Zonder dit soort acties zouden veel potentiële bomen sterven. “Op één locatie passen niet zo veel bomen”, zegt Witteman. “Een eik bijvoorbeeld wordt 25 meter lang en heeft een oppervlakte van 20 vierkante meter nodig. Zo’n boom krijgt vervolgens tientallen baby’s die nooit zo groot worden. De meeste babybomen eindigen dan in de versnipperaar of worden verbrand. Deze kunnen wij gelukkig een nieuw leven geven en zo de CO2 opname door bomen vergroten.”

De weggehaalde Leiderdorpse baby-bomen zullen uiteindelijk weer in Zuid-Holland worden gepland. “In de winter zijn bomen in een soort winterslaap”, legt Witteman uit. “Zo kan je ze makkelijk verplaatsen. Ze worden eerst in een ‘bomenhub’ geplaatst, dat is bijvoorbeeld een stuk land van een boer die het in de winter niet gebruikt. Vervolgens worden ze geplaatst rond het gebied waar ze vandaan komen, zodat wij als organisatie niet overbodig CO2 uitstoten. Voor alle bomen is er al een plekje gereserveerd.”

Meer Bomen Nu wil dit jaar in totaal een miljoen bomen oogsten. “Helaas hebben we door corona anderhalve maand niets kunnen doen,” vertelt Witteman. “Gelukkig zitten we nu al op een half miljoen, wat veel is voor zo’n korte tijd. Dat is allemaal dankzij bijna 3000 vrijwilligers en samenwerking zoals deze met de Natuurspeeltuin.”

Leiderdorp Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×