(Foto: Yoni Heijmans).

Zweilandbad wordt tweede technasium Da Vinci College

Het Zweilandbad aan de Kagerstraat in Leiden wordt omgebouwd tot een technasium. Door de groei het Da Vinci College Kagerstraat en het vak ‘Onderzoek & Ontwerpen’ is er meer onderwijsruimte nodig om de toestroom van studenten aan te kunnen. Het bestuur van de school heeft daarom besloten om een tweede technasium-werkplaats bovenop de reeds bestaande faciliteiten aan te laten leggen.

Begin februari begonnen de verbouwingswerkzaamheden op de locatie waar de (groot)ouders van sommige leerlingen misschien ooit nog zwemles hebben gekregen. Het zwembad werd in 1963 aangelegd, maar moest in 1979 gedwongen sluiten omdat het plafond niet aan de eisen voldeed. Nadat het bad was dichtgegooid, bood de locatie tijdelijk onderdak aan een sportschool en een technolab, maar het schoolbestuur had in die tijd ook al een oogje op het zwembad. “Een jaar of zes geleden hebben wij onze eerste technasium-werkplaats gerealiseerd en we hebben eigenlijk altijd de stiekeme wens gehad om ooit nog een keertje de zwembadruimte daarbij te gaan betrekken”, vertelt Dorine Schilperoort, conrector van het Da Vinci College aan de Kagerstraat. “Het Zweilandbad ligt recht onder ons technasium 1.0, dus dat wordt dan technasium 2.0.”

Het Da Vinci College heeft niet genoeg aan de technasium-werkplaats die het nu reeds gebruikt. De groeiende populariteit van het technasium zorgt voor een behoorlijke toestroom aan leerlingen en dus ook aan een gebrek aan werkruimte voor technasiasten, ziet Schilperoort. “Onze school is de afgelopen jaren flink aan het groeien en dat komt deels door het technasium”, verklaart Schilperoort. “We hebben op dit moment 1200 leerlingen en naar verwachting passeren we die grens volgend jaar, dus dan hebben we de zwembadruimte echt nodig om meer enthousiaste technasiasten te kunnen laten gaan.”

Technasium 1.0 (Foto: Rob van Dullemen).

Klaar voor volgend jaar
Momenteel zijn er nog grootschalige sloopwerkzaamheden aan de gang en laat de aanleg van de nieuwe faciliteiten nog even op zich wachten. “Het hele zwembad lag onder een vloer die er eerst uit gesloopt moest worden om te kunnen zien wat eronder lag”, verklaart facilitair staff-medewerker Evelien Ruiter. “Wij zijn nu de resultaten daarvan aan het inventariseren.”

Als alles volgens plan verloopt, moeten de verbouwingen over een maand beginnen omdat de metamorfose compleet moet zijn bij de aanvang van het nieuwe schooljaar in september. De leerlingen moeten dan meteen gebruik kunnen maken van de gloednieuwe faciliteiten. “Het nieuwe technasium wordt echt een aanvulling op het eerste technasium daarboven”, aldus Ruiter. “In de reeds bestaande werkplaats staan grote machines en de zwembadruimte wordt dan omgetoverd tot een denktank met kamertjes waar leerlingen met elkaar in groepjes kunnen bespreken en voorbereiden.”

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×