Vluchtelingen verlaten in mei 2020 de STUV-opvang aan het Maansteenpad in Leiden. (Archieffoto: Sleutelstad).

VVD wil geen steunloket: 'Mensen zullen vaker kiezen voor illegaliteit'

Om ongedocumenteerden in Leiden toch te helpen met medische en juridische bijstand wil wethouder Damen een loket openen. Sinds vorig jaar mei, toen de bed-bad-broodopvang in Leiden werd gesloten, worden ongedocumenteerden niet meer in de regio opgevangen, maar in een landelijke vreemdelingenvoorziening in Rotterdam. Maar slechts 4 van de 33 mensen kwamen daadwerkelijk in Rotterdam terecht. Om deze mensen niet uit het oog te verliezen wil wethouder Damen een loket openen, maar de VVD is het hier niet mee eens en komt dinsdagavond met een motie.

De VVD Leiden verzet zich tegen dit idee, omdat de partij ervoor vreest dat het loket juist een aanzuigende functie heeft voor ongedocumenteerden. “Mensen die uitgeprocedeerd zijn en illegaal in Leiden verblijven, kunnen goede opvang krijgen in de LVV in Rotterdam”, zegt VVD-raadslid Alyssa Voorwald. “Juist in die LVV wordt ook medische zorg en juridische hulp geboden, onder de voorwaarde dat mensen meewerken aan een duurzaam perspectief of terugkeer.”


Verslaggever Anne Vorwald in gesprek met VVD-raadslid Alyssa Voorwald

Kiezen voor illegaliteit
De VVD hoopt dat het plan voor het loket wordt gestaakt omdat ze verwachten dat ongedocumenteerden hierdoor eerder naar de LVV in Rotterdam zullen gaan. “Alles behalve opvang wordt hier geregeld, en die opvang regelen mensen dan weer in hun eigen netwerk. Zo zullen mensen steeds vaker kiezen voor de illegaliteit, en niet voor een bestendige oplossing als een LVV.”

“Het loket betekent in onze ogen dat er voor ongedocumenteerden geen enkele noodzaak meer is om te verplaatsen naar Rotterdam”, vertelt Voorwald. “Wij zijn bang dat mensen hierdoor langer illegaal in Leiden zullen blijven en dat de gemeente ook nog valse hoop biedt dat het op langere termijn loont als je niet meewerkt aan vertrek naar de LVV.”

100.000 euro
Wat ook meespeelt voor de VVD is dat de oprichting van het loket 100.000 euro gaat kosten. “Gemeenten, ook Leiden, hebben het financieel best wel moeilijk. Vooral op het gebied van zorg.” Voorwald benoemt daarom dat ze het beter vindt om dit geld aan iets anders uit te geven, zoals jeugdzorg.

De motie van de VVD wordt dinsdag in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving besproken. Voorwald hoopt hierbij bijval te krijgen van andere partijen. “We doen als Leiden dingen dubbel, die op een andere plek al goed geregeld zijn.”

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×