(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Afsplitsen wordt lastiger, maar nieuwe regels moeten nieuwe raadsleden niet afschrikken

Om de versplintering in de Voorschotense politiek tegen te gaan, komen er strengere regels voor rebellerende raadsleden. Te veel verschillende fracties zorgt voor te lange vergaderingen. Aan de andere kant moeten de nieuwe regels niet afschrikkend werken voor Voorschotenaren die de lokale politiek in willen. Daarom zijn ze ook minder streng dan eerder het idee was.

Sinds de vorige verkiezingen zijn er twee afsplitsingen geweest in de Voorschotense gemeenteraad. CDA-raadslid Esmee van Herk en ONS-raadslid Marleen Persoon gingen op eigen houtje verder. Later bundelden zij de krachten en vormden ze de partij Voorschoten Lokaal Sterk. Omdat de regel is in Voorschoten dat de spreektijden per fractie gelijk zijn, zorgen meer partijen voor langere vergaderingen. Onder meer dat maakt het functioneren van de gemeenteraad lastiger.

“We willen de drempel voor versnipperingen verhogen”, zegt VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen. Zij zat in een werkgroep die zich bezig hield met nieuwe regels voor de raadsleden. Een afgesplitst raadslid moet daarom verder onder diens eigen achternaam. Wat Van Herk en Persoon hebben gedaan zou dus na de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer mogen.

Warm
Eerder was het idee om ook het benoemen van burgercommissieleden (ondersteunende, niet verkozen raadsleden) in de wielen te rijden. Als voorwaarde zouden die op de kieslijst gestaan moeten hebben. Een afgesplitste partij zou dus per definitie geen burgercommissieleden kunnen benoemen. Dat voorstel is geschrapt omdat het niet ten koste mag gaan van mensen die als burgercommissielid willen ruiken aan het raadslidmaatschap.

Sterker nog, de gemeenteraad van Voorschoten wil juist stimuleren dat inwoners de lokale politiek in gaan. Veel partijen hebben namelijk moeite om mensen op de kieslijst te krijgen voor de verkiezingen van 2022. Daarom biedt de gemeente ook een gratis cursus van Prodemos aan. Met de cursus ‘actief in de politiek’ moeten vooral Voorschotenaren met een niet-Westerse migratie-achtergrond warm gemaakt worden voor de gemeentepolitiek.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×