Samenredzaamheid: Neem een stagiair!

Als er één term na deze regering wel aan de wilgen kan worden gehangen, dan is het wel zelfredzaamheid. Het was natuurlijk volslagen belachelijk dat gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire geen aanspraak konden maken op een advocaat. In beroep gaan en bezwaar maken, ja zelfs een juridische procedure starten, daar moesten mensen maar zelfredzaam genoeg voor zijn. Tegen een overheidsinstantie als de belastingdienst.

Hmm… Er wordt van ons allen zelfredzaamheid verwacht, maar in een tijd waarin we zo op onszelf teruggeworpen worden, opgehokt door sneeuw, ijs en corona, blijkt dat we elkaar juist hard nodig hebben. Laten we samenredzaam worden.

Mij kwam ter ore dat veel studenten van de opleiding accountancy totaal vastliepen in coronatijd, omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een stage. Maar er worden op veel plaatsen bijna geen stagiairs aangenomen. Je mag niet aan een afstudeerscriptie beginnen als je geen stage hebt gelopen. Zeg maar dag tegen je diploma. Hoe moeten studenten een stage regelen in coronatijd. En hoezo ben je niet zelfredzaam genoeg, als er meerdere instanties jou een tijd aan het lijntje houden, en uiteindelijk de stage afblazen ‘omdat het nu te druk is vanwege corona’?

Echt, die zelfredzaamheid is te veel gevraagd. Een paar van die jongeren stopten met de opleiding. Het is verdrietig. En ook niet nodig. Dus als je enigszins kan: neem een stagiair. Zorg dat jongeren ervaring op kunnen doen. Onszelf de coronacrisis uit investeren? Begin met investeren in onze jongeren door hen een stageplek aan te bieden. Dat geldt ook voor de gemeente. Uit niets blijkt dat onze gemeente meer oog heeft voor de noden van jongeren in coronatijd. Door met jongeren in gesprek te gaan, kan de gemeente erachter komen waar ze hulp kan bieden omdat zelfredzaamheid nu soms gewoon te veel gevraagd is.

Aisia Okma is bestuurslid van de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) die zich inzet voor een betere samenwerking tussen burgers en de Voorschotense gemeentepolitiek, om zo de kwaliteit van beleid en bestuur te verhogen. Meer weten? Kijk op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl.

Column Voorschoten Alliantie Burgers Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×