(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Strengere regels voor afsplitsende raadsleden in Voorschoten

Ruziënde raadsleden in Voorschoten worden voortaan korter aan het lijntje gehouden. Er komen waarschijnlijk strengere regels rondom afsplitsingen. In vergelijking met andere gemeenten in onze regio wordt het voor raadsleden in Voorschoten zodoende lastiger om zelfstandig verder te gaan. Het is de verwachting dat de nieuwe regels na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 ingaan.

In Voorschoten ligt een voorstel met een aantal wijzigingen in het ‘Reglement van orde’. Zo mag een afsplitsend raadslid geen nieuwe naam kiezen en moet het verder gaan op diens achternaam. Verder moeten burgercommissieleden (ondersteunende, niet verkozen raadsleden) op de kieslijst hebben gestaan. Tot slot mag een partij haar naam na de verkiezingen niet meer wijzigen.

Voorschoten Lokaal Sterk
De gemeenteraad van Voorschoten heeft sinds de vorige verkiezingen te maken gehad met meerdere afsplitsingen. Zo werd CDA-raadslid Esmee van Herk in de zomer van 2018 uit de fractie gezet. ONS-raadslid Marleen Persoon stapte bijna een jaar later zelf uit haar fractie. Persoon ging verder met de partij Voorschoten Lokaal en Van Herk veranderde haar fractienaam in Voorschoten Sterk. Afgelopen zomer bundelden zij de krachten en ging ze samen verder onder de naam Voorschoten Lokaal Sterk.

Om efficiënt en effectief te blijven werken wil de Voorschotense gemeenteraad de regels aanpassen. “Dit ook om voorbereid te zijn op de toekomst: afsplitsingen en de aanwezigheid van meer (en kleinere) fracties kunnen zich ook in komende raadsperioden weer voordoen”, zegt griffier Bert Jan Urban.

Niet vast
Als de regels nu al zouden gelden, zou het werk voor de afgesplitste raadsleden Van Herk en Persoon een stuk zwaarder worden. Met het oprichten van hun nieuwe partij Voorschoten Lokaal Sterk kwamen ook de burgercommissieleden Wouter van Duivendijk en Hugo Nordkamp de lokale politiek in. Met de gewijzigde regels zou dat bijvoorbeeld niet meer mogen. Het staat dan ook nog niet vast of die regel doorgevoerd wordt. Eind januari praat de gemeenteraad er over.

Leefbaar Oegstgeest
De situatie in Voorschoten zou in vergelijking met de andere gemeenten in de regio uniek zijn. Zo mag een afgesplitst raadslid in Leiden wel een nieuwe partijnaam aandragen. Dat deed bijvoorbeeld Anandkoemar Jitan nadat hij zich ontdeed van Partij Sleutelstad. Hij ging verder onder de naam ‘Leiden Participeert’. Ook gebeurde dat een aantal jaar geleden in Oegstgeest. Daar werd Leefbaar Oegstgeest Hart voor Oegstgeest.

Wel zijn er een paar uitzonderingen als het gaat over de ondersteunende raadsleden. In Zoeterwoude mag een fractie daar maximaal twee van benoemen. Een uitzondering geldt voor een eenmansfractie, die mag drie commissieleden hebben. In Leiden moet zo’n ondersteunend raadslid lid zijn van een politieke partij en dat maakt het lastig. “Een afgesplitste fractie is niet automatisch een politieke partij”, laat de griffie van Leiden weten.

Politiek Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×