Kapsalon Smittenaar ontving voor het eerst in elf weken weer klanten. (Foto's: Rob van Dullemen).

Kapsalons weer open: ‘Ruimere openingstijden om zoveel mogelijk mensen te helpen’

Om half zeven vanochtend opende kapsalon Smittenaar in Leiden al haar deuren. Vanaf vandaag kunnen we onze ‘coronalokken’ weer inruilen voor een gestylede haardos. De Leidse kapperszaken gaan met verruimde openingstijden open om in een korte tijd zoveel mogelijk mensen te voorzien van een fris kapsel.

Het is alweer elf weken geleden dat Nederland in lockdown ging. En dat daarmee de kapsalons werden gesloten. Martine Pol, eigenaresse van Kapsalon Smittenaar, kan zich deze dag nog goed herinneren. ”Tot tien voor twaalf ’s avonds stonden we te knippen. We hadden geen tijdsbesef meer. Op dat moment waren we nog niet boos of teleurgesteld, maar zaten we vol met energie om er nog even voor te gaan”, zegt Pol.

Ivan Roos, eigenaar van Obvious Kappers deelt deze ervaring niet. Hij heeft er vooral een ‘lamgeslagen’ gevoel aan overgehouden: ”Ik kreeg de handhaving op de stoep, omdat de winkels officieel tot acht uur ’s avonds open mochten.” Voor hem is het dan ook onbegrijpelijk dat de ene salon tot middernacht aan het knippen was en de andere salon om acht uur werd gesloten.

Volle agenda’s
De agenda’s van de kapsalons stromen inmiddels weer vol. ”We halen het maximale eruit om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen te helpen”, vertelt Rose Kelder, eigenaresse van kapsalon Sjenkels. Haar salon is vanaf vandaag zeven dagen per week geopend.

Kelder is niet de enige die de aankomende weken langer open is en meer personeel inzet dan normaal. Ook Pol en Roos hanteren ruimere openingstijden. Daarmee moeten ze natuurlijk wel rekening houden met de avondklok. “We beginnen vroeg en knippen tot ongeveer kwart voor negen”, zegt Pol.

Bij alle drie de salons zit de agenda voor de aankomende weken al behoorlijk vol. ”Voor degenen die alleen een knipbeurt willen en voor de rest geen wensen voor een kapper hebben, hebben we nog wel plekjes vrij’’, aldus Pol. Maar mensen die een grotere behandeling, zoals highlights of balayage, willen, moeten nog geduld hebben tot april.

Kelder is positief over de ruimere openingstijden: “We lopen hierdoor niet achter de feiten aan en gaan we hopelijk zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’. Dat is voor iedereen het prettigst.” Pol laat weten er ‘enorm veel zin’ in te hebben. Roos hoopt dat de salon nu ook écht open mag blijven. ‘”We gaan het zien”, besluit hij.

Deze verruiming van de coronamaatregelen maakt onderdeel uit van een breder pakket. Vanaf vandaag is het ook mogelijk om te winkelen op afspraak en zijn de scholen weer deels geopend. Daarnaast is buiten sporten in teamverband onder de 27 jaar weer toegestaan.

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×