Een impressie van het nieuwe binnenbad De Vliet.

Bouw nieuw zwembad en ijshal aan de Vliet start deze zomer

Leiden krijgt een sportboulevard langs de Vliet. De aanbesteding van het Combibad en ijshal De Vliet is succesvol afgerond en het is de bedoeling dat al komende zomer de schep in de grond gaat. Eind volgend jaar moet het duurzame sportcomplex worden opgeleverd. Kosten: een slordige 36 miljoen euro. Daarvan gaat 17,1 miljoen naar het nieuwe binnenbad en 19,1 miljoen naar de ijshal.

Aan de Vliet verrijzen binnenkort, naast het gerenoveerde vijftig meter buitenzwembad, een nieuwe schaatshal en een nieuw binnenzwembad in één gebouw. De aanbesteding van het bijna energieneutrale gebouw is afgerond en de bouw kan deze zomer starten. “Deze sportboulevard biedt vanaf 2023 jaarlijks onderdak aan meer dan tweehonderdduizend sporters uit Leiden en de regio”, zegt sportwethouder Paul Dirkse vandaag in een toelichting.


Wethouder Paul Dirkse in gesprek met Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk

De gemeenteraad buigt zich in april over het collegevoorstel om zowel een binnenbad als een schaatshal te bouwen. Eerder hield de raad de optie open om alleen een binnenbad te bouwen als de kosten anders te hoog zouden oplopen. Alleen een zwembad kost zo’n 19 miljoen en daar kiest het college niet voor.

Aannemer De Vries&Verburg uit Stolwijk is als winnaar uit de aanbestedingsprocedure gekomen en gaat het combibad en ijshal De Vliet dus bouwen. De aannemer gaat dit samen doen met de installateurs BRI uit Wateringen, Lotec uit Eindhoven en Nijssen uit Leiden.

Impressie van het te bouwen sportcomplex aan De Vliet met er omheen ook een atletiekbaan.

Duurzaam en circulair
De oorspronkelijke duurzaamheidsambities die de gemeenteraad heeft vastgesteld voor een ‘all-electric’ combinatiegebouw met binnenzwembad en ijshal zijn volgens de gemeente overeind gebleven. Nieuwe inzichten voor circulair bouwen, zijn zo goed mogelijk ingepast en meegenomen in de aanbesteding. Het gebouw heeft een EPC van -/-0,9, en voldoet daarmee aan de eisen voor een bijna energieneutraal gebouw. Het krijgt energielabel A++++. Dit wordt gerealiseerd door onder meer 3.400 zonnepanelen op het dak te leggen. Het resterende dakoppervlak krijgt vegetatie om hemelwater vertraagt te laten afvloeien naar het oppervlaktewater.

Een uitgekiend systeem voor warmte-uitwisseling tussen ijsbaan, binnenbad en buitenbad is een ander voorbeeld van hoe de synergie tussen de functies zo goed mogelijk wordt benut. De restwarmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan wordt gebruikt om het binnenzwembad te verwarmen. Dat geldt ook voor het bestaande buitenbad dat momenteel wordt gerenoveerd. Hierdoor kan naast de nieuwbouw ook het bestaande buitenbad van het gas af worden gehaald.

  • Afbeelding: DMOO
    Afbeelding: DMOO

Eén combinatiegebouw
Het nieuwe zwembad bestaat uit een 35 x 25 meter wedstrijdbad, geschikt voor topsport waterpolo en korte baan zwemmen. De ijshal krijgt een 250 meter rondbaan, aangevuld met een 30 x 60 meter ijsvloer voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden en een 45 x 20 meter krabbelijsvloer voor de jongste jeugd en wedstrijdcurling. De centrale hal en horeca vormen de verbindende schakel tussen de beide sportaccommodaties. De horeca is over twee lagen verdeeld, zodat deze al naar gelang het gebruik van de accommodatie altijd kan worden opgeschaald. De horecaruimten op de verdieping worden voor een gedeelte ingericht in de ‘look and feel’ van de zwem- en schaatsverenigingen.

In de nieuwe accommodatie kan er letterlijk en sportief op meerdere niveaus worden gesport. Sportwethouder Dirkse: “Schaatsen op de ijsbaan wordt een bijzondere beleving doordat op twee verdiepingen kan worden geschaatst. Langeafstandsschaatsers kunnen op de verdieping hun rondjes rijden terwijl op de begane grond de ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders hun kunsten kunnen verrichten. Omdat het midden van de ijshal open is, blijft er altijd goed zicht tussen beide ijsvloeren.”

Het nieuwe binnenbad is volgens de KNZB een meer dan uitstekende waterpolo accommodatie. Voor zwemmen wordt De Vliet een ’top trainings- en wedstrijdlocatie’. De zwemzaal is geschikt voor eredivisie zwemmen en waterpolo, internationale clubwedstrijden en (kleinere) interlands waterpolo, en zwemwedstrijden op nationaal niveau.

Exploitatie
Het gebouw wordt volledig eigendom van de gemeente die zelf het zwembad exploiteert en de horeca uitbesteedt aan een professionele pachter. De exploitatie van de ijshal wordt ondergebracht bij Stichting IJshal Leiden die al ruim 25 jaar zorgt voor de exploitatie van de oude ijshal aan de Vondellaan. Voorzitter Jos Arts is ondanks de langdurige, maar uiteindelijk mislukte lobby voor een 333 meterbaan nu toch heel blij met de nieuwe hal: “Met twee keer zoveel vierkante meter ijsvloer, verdeeld over meerdere ijsbanen die afzonderlijk van elkaar te gebruiken zijn, huren wij van de gemeente een ijshal die optimaal te gebruiken is door meerdere ijssporten gelijktijdig.”

Volgens Arts zijn de toekomstige gebruikers goed meegenomen in het ontwerpproces voor de nieuwe accommodatie. “Daardoor zijn nagenoeg al onze eisen en wensen in het plan verwerkt. Wij krijgen hiermee een ijshal waaraan de schaatsers uit Leiden veel plezier gaan beleven.”

Scholen
De Stichting IJshal Leiden werkt met de gemeente aan een plan om leerlingen van Leidse scholen allemaal een bezoekje aan de nieuwe ijshal aan te bieden. “Dat is goed voor de ijshal, voor de leerlingen en ook voor de verenigingen”, zegt Arts. “We waren zoiets in het verleden van plan voor de hele regio toen we probeerden om geld op te voor de langere 333 meterbaan. Maar omdat de meeste regiogemeenten uiteindelijk niet mee wilden betalen, beperken we deze actie vooralsnog tot de Leidse scholen.”

Advertentie

Leiden Sport 333 meter ijsbaan combibad Schaatshal Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×