(Foto: ParkeerWekker).

Parkeerwekker stopt 'tijdelijk' in Leiden na sommatie

De gemeente Leiden heeft de in september vorig jaar geintroduceerde Parkweerwekker-app die scanauto’s van de gemeente detecteert gesommeerd te stoppen. Dat heeft de gemeente gedaan nadat de voorzieningenrechter in Amsterdam de app verbood. Ook de steden Rotterdam en Utrecht hebben de start-up gesommeerd te stoppen. Dat meldt techwebsite Tweakers.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente Leiden van mening is dat de Parkeerwekker-app onrechtmatig handelen faciliteert. “Parkeerders in het betaald-parkeren-gebied zijn verplicht om parkeerbelasting te betalen, conform de Parkeerverordening en de Verordening Parkeerbelasting. Daarom hebben we de organisatie achter Parkeerwekker gesommeerd om te stoppen met de activiteiten in Leiden.”

In de drie gemeenten is de app nu niet meer te gebruiken. De oprichter van Parkeerwekker Luis Roman zegt tegen Tweakers gehoor te geven aan de sommaties. Hij wil niet met iedere gemeente apart een rechtszaak voeren. Parkeerwekker maakte eerder bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en heeft een spoedappèl aangevraagd. “Als het hoger beroep in het voordeel van Parkeerwekker uitvalt, wordt de functionaliteit van de app in de drie steden weer hersteld”, vertelt Roman. “Het is dan moeilijker voor de gemeenten om de app te verbieden via de rechter”.

In april kan er volgens Parkeerwekker een nieuwe uitspraak liggen, mits het spoedappèl wordt goedgekeurd. Wordt de zaak behandeld als een gewoon hoger beroep in kort geding, dan is de verwachting dat een nieuwe uitspraak tot september op zich zal laten wachten.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×