Trainen mag weer bij Lugdunum, 'maar jammer dat we in tweeën zijn gesplitst'

Het is wat onwennig, maar met heel veel zin betreden ze het veld: de dames van het eerste team van de Leidse voetbalclub Lugdunum. Woensdagavond is hun eerste gemeenschappelijke training sinds de lockdown half december inging en teamsporten verboden werd. “Ik sta te trappelen”, zegt de 21-jarige Anne Verbeek.

Door het verruimen van de regels voor buitensporten wil het kabinet jongeren en jongvolwassenen tegemoet komen. Zij hebben het al zo zwaar in deze lockdown en het gebrek aan lichaamsbeweging heeft een negatieve invloed op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, zo bepleit het kabinet. Er is echter wel een maar: op de dag dat je 27 wordt, mag je niet meer meetrainen in de groep.

Volgens een woordvoerder van het Covid-team van het ministerie is de leeftijdsgrens van 27 gekozen omdat op die manier de definitie van een jongere wordt gehandhaafd, zoals bijvoorbeeld ook voor de bijstand geldt.

Team niet beter
Bij Dames 1 van Lugdunum levert dat gelijk een probleem op. De ene helft van het team is jonger dan 27, de andere helft ouder. Dat betekent dat de ‘jonkies’ wel samen mogen trainen en fysiek contact hebben, maar de ‘oudjes’ niet. Zij mogen in tweetallen trainen met 1,5 meter tussen hen in. De trainer mag wel van groep naar groep hoppen.

Trainer Ozan Isitir mag wel van groep naar groep hoppen. (Foto: Omroep West).

Reanne van Kleef van 34 jaar (naast voetballer ook verslaggever bij Sleutelstad) mag dus alleen in een tweetal trainen. “Ik vind het super leuk om hier weer te zijn en iedereen te zien. Maar ik vind dit meer een gebaar van de overheid dan dat het voor de club echt goed is. Tuurlijk is het voor sommige individuen die het zwaar hebben door de lockdown fijn dat ze eruit mogen, maar als team word je er niet beter van. En voorlopig spelen we al helemaal geen wedstrijden, dus waar train je dan voor?”

Echt spelen
Hoe leuk Van Kleef het weerzien ook vindt, ze heeft ook zo haar twijfels of het wel verantwoord is op deze manier te trainen. “Volgens mij is de besmettingskans bij 21-jarigen net zo groot als bij 28-jarigen. En ik vraag me sowieso af of nu al die clubs wel bij elkaar moeten komen gezien de coronacijfers.”

Reanne van Kleef (34) mag alleen in tweetallen trainen. (Foto: Omroep West).

Anne Verbeek van 21 staat te trappelen om het veld weer op te gaan. Zij behoort tot de groep die ‘écht’ mag trainen. “Ik ben hier af en toe nog wel geweest omdat ik de F-jes train, maar echt spelen heb ik al zo lang niet gedaan. Ik ben benieuwd hoe het is om weer een duel aan te gaan, je vrij te spelen, te schieten… Ik weet niet of ik het nog goed kan.”

Hartslag
De scheiding bij 27 jaar vindt Verbeek een moeilijke: “Iedereen wil even graag, dan voel ik me wel een beetje schuldig.” Ze vraagt zich af wat het met de discipline en motivatie doet dat maar de helft van het team in groepsverband meetraint. Ook het ontbreken van wedstrijden ervaart zij als een gemis. “Maar trainen is in ieder geval goed voor mijn fitheid en conditie.”

En dat blijkt nodig, want dat er bijna een jaar nauwelijks gevoetbald is, is te merken. “Je voelt het wel ja. Zo op een veld voetbaloefeningen doen is toch anders dan als je zelf een stuk gaat hardlopen”, zegt Verbeek. “Die hartslag zit wel op niveau nu.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×