(Foto: Gemeente Leiden).

Elke ronde 10.000 kilo extra oud papier door minicontainers

De gemeente Leiden is begin 2020 gestart met het aan huis ophalen van papier en karton. Huishoudens die een minicontainer voor restafval en/of GFT hebben, kregen daarvoor een extra minicontainer. Een jaar na introductie wordt er per inzamelronde gemiddeld 10.000 kilo extra papier opgehaald. De papierbakken in de wijk leveren niet merkbaar minder papier op.

De gemeente stuurde aan 1.000 inwoners met een minicontainer een vragenlijst over het gebruik van de container. Van de 300 reacties is een ruime meerderheid (89 procent) heel tevreden met de minicontainer. Als belangrijkste reden werd aangegeven dat het ‘aardig wat loopjes scheelt naar de papierbak’ en het makkelijk is dat minicontainer zorgt voor minder rommel in huis.

Afvalwijzerapp
Bijna de helft van de huishoudens met een minicontainer voor papier houdt meer papier apart dan voorheen zonder minicontainer. Vooral kleine papiertjes zoals medicijndoosjes, papieren wikkels en zelfs snippers belanden niet meer tussen het restafval. Van de 300 respondenten vindt 79 procent de ophaalronde één keer in de vier weken precies goed. Ongeveer de helft gebruikt de Afvalwijzerapp van de gemeente. De app stuurt een reminder voor de ophaaldagen.

Minder restafval, meer hergebruik
Wethouder Yvonne van Delft is tevreden met de uitkomst van de enquête: “Elke snipper papier die niet in het restafval belandt, is winst voor het milieu. Oud papier is geen afval, maar een prima grondstof voor hergebruik.”

Omdat er nog veel papier tussen het restafval zat, besloot de gemeente extra in te zetten op bronscheiding van papier. De minicontainers voor papier worden wijk na wijk uitgerold. Eind 2021 moeten alle huishoudens die gebruik maken van minicontainers voorzien zijn van een minicontainer voor papier.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×