Een kamer in het Willem-Alexander Kinderziekhuis. (Foto: PR).

Willem-Alexander Kinderziekenhuis krijgt Leids tintje na verbouwing

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC is aan het verbouwen. De afgelopen jaren werden verschillende delen van het centrum al verbouwd en nu is de derde en laatste fase begonnen. De polikliniek en dagbehandeling krijgen de stad Leiden als thema, maar er is nog wel geld nodig om de kindvriendelijke inrichting te betalen.

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, dat de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker als kinderziekenhuis van het LUMC wordt gepresenteerd, worden jaarlijks zo’n 3.500 kinderen van 0 tot 18 jaar behandeld en onderzocht op de polikliniek en dagbehandeling. Veel kinderen komen vaker terug omdat ze een ernstige of chronische ziekte hebben. Gemiddeld komt een kind vier keer per jaar op de polikliniek of dagbehandeling.

Om het eerste contact dat kinderen met het ziekenhuis hebben prettig te laten verlopen, is het belangrijk dat de polikliniek een kindvriendelijke uitstraling heeft. “Op die manier zijn vervolgafspraken of een opname in de kliniek minder traumatisch”, legt het ziekenhuis op haar website uit. “Als kinderen afgeleid zijn kunnen handelingen die als eng of pijnlijk worden ervaren anders beleefd worden.”


Verpleegkundig hoofd Maria de Taeye en Chef de Clinique Robin Bertels van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in gesprek met Nieuws071-presentator Melle Tuik

Muurgedicht
Tijdens de verbouwing krijgen de verschillende afdelingen allemaal een eigen thema, zoals ‘Strand en Bos’ en ‘Duinen’. Op dit moment is het ziekenhuis bezig om van de polikliniek de afdeling ‘Stad’ te maken. De spreekkamers krijgen bijvoorbeeld ramen, net als in een huis, en in de behandelkamers komen prints met foto’s van de stad. Daarnaast komt er een muurgedicht zoals op veel gebouwen in Leiden. Het gedicht is speciaal voor het ziekenhuis gemaakt door stadsdichter Marianne van Velzen.

Het ziekenhuis financiert de verbouwing en alles wat nodig is voor het uitvoeren van de zorgverlening zelf, maar voor de kindvriendelijke aankleding is het kinderziekenhuis afhankelijk van giften en sponsoren. Met de actie ‘Club van 1000’ wil het LUMC het benodigde extra geld ophalen. “Met deze actie willen we mensen motiveren om duizend euro te doneren voor het aanschaffen van de juiste spullen”, vertelt Chef de Clinique Robin Bertels in Nieuws071. Via de actiepagina van het LUMC kunnen particulieren, bedrijven en scholen een bijdrage doen.

Opening mét verrassing
De opening van het verbouwde Willem-Alexander Kinderziekenhuis staat gepland op 18 juni. “We hopen dat er dan iets meer mogelijk is dan op dit moment”, zegt verpleegkundig hoofd Maria de Taeye met het oog op de coronaregels. “Maar het wordt een mooie opening waar kinderen bij betrokken zijn en iedereen die voor hen zorgt.” Geheel in thema voert Bertels de spanning nog wel wat op: “Er is ook een mooie verrassing, maar daar kunnen we natuurlijk nog niets over zeggen”, besluit hij lachend.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×