Op LeidseTOP50.nl staan vijftig vrouwen die in Leiden het verschil maken, in de politiek, het onderwijs, de zorg, de cultuur en nog veel meer.

LeidseTOP50.nl zet vrouwen die het verschil maken in de schijnwerper

‘Er is geen vrouw te vinden als spreker, panellid, kandidaat-raadslid of als topmanager’, klinkt vaak als antwoord op de vraag waarom er weer alleen mannen te zien zijn. De Leidse TOP50 met vrouwen die het verschil maken, lost dat probleem op. Vrouwen met verstand van onderwijs, zorg, politiek, bedrijfsleven, cultuur en nog veel meer.

Een jaar geleden op 8 maart 2020 presenteerden Liang de Beer en Jenny Bruijn, speciaal met dat excuus in hun achterhoofd de eerste editie van de Leidse Vrouwen TOP50. Tien categorieën met elk vijf vertegenwoordigers. Geen ranglijst, geen nummer één, maar wel een ambassadeur die de kar moest gaan trekken. Kirsten Zitman, destijds manager bij i-Doe, kreeg die rol aangeboden.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Kirsten Zitman en Greet Meesters over de LeidseTOP50.nl.

Zitman kijkt met wat weemoed terug op die dag. “Ik denk dat het een van de laatste grote live events was, in ieder geval waar ik bij was. Ik werd op een gegeven moment gebeld door Jenny Bruijn, een van initiatiefneemsters van deze lijst en zij vertelde me dat ik genomineerd was en dat de jury me wilde voordragen als ambassadeur. Ik schoot van verbazing in de lach. Ik vind het echt een hele eer.”

Verlegen
Een van de vijftig topvrouwen is Greet Meesters. “Ik vind het ook een eer en ik was ook verrast dat ik op deze lijst terecht was gekomen”, zegt Meesters. “Als ik kijk naar het gezelschap waarin ik verkeer ben ik er ook wel een beetje verlegen mee. Ik denk dat vrouwen vaak wat bescheiden zijn en dus is het goed dat we vrouwen meer zichtbaar maken.”

Een van de manieren om vrouwen meer podium te geven is de nieuwe website LeidseTOP50.nl. Zeker nu fysieke ontmoetingen nog niet plaats kunnen vinden. Alle mooie plannen daarvoor heeft ambassadeur Zitman even moeten parkeren. Maar de afgelopen maanden is er wel gewerkt aan de website. “We hebben al wat vrouwen geïnterviewd voor die site en we horen steeds dat iedereen heel erg graag andere vrouwen zou willen helpen. En ik hoop dat de website daarbij kan gaan helpen.”

Ontmoetingen
Daarnaast worden er links en rechts plannen gemaakt voor ontmoetingen, deels online, deels wellicht in klein gezelschap in de buitenlucht. Zitman: “We hadden allereerst veel ideeën voor live events en omdat er al zoveel online moest gebeuren, stelden we het steeds uit. Maar ja, we weten allemaal hoe dat gegaan is, dus nu gaan we toch kijken naar ontmoetingen en evenementen die wel kunnen.”

“De website is natuurlijk heel laagdrempelig voor die vijftig vrouwen onderling om contact te leggen”, vertelt Zitman, “maar zeker ook een uitnodiging naar andere mensen die een sparring partner zoeken, die met iemand willen praten over haar vakgebied. Maak er gebruik van.” Meesters doet dat zelf ook. “Ik doe dan ook wel eens aan dienstenruil. Zo heeft een vrouw die ik coach voor mij mijn website bijgewerkt.”

Leidse TOP50
Op de website LeidseTOP50.nl komen alle vrouwen van de TOP50, de lijst die vorig jaar in het Leids Volkshuis werd aangeboden aan wethouder Marleen Damen. “De website is nog niet helemaal compleet. Maar we zijn er al heel trots op.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×