Boshuizerlaan. (Impressie: Gemeente Leiden).

Buurt niet blij met bouwplannen Zuidwest: 'te vol en te hoog'

Bewoners van de Telderskade en omgeving zijn niet blij met de nieuwbouwplannen die de gemeente heeft voor hun buurt. Tijdens de bespreking in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling kregen bewoners de kans om te reageren op de plannen. De insprekers wonden er geen doekjes om. Ze vinden dat de hoeveelheid woningen en de hoogte ervan niet passen bij de gezonde en groene ambities van het stadsbestuur en willen een aanpassen van de plannen.

“Wij begrijpen de woningbouwopgave van de gemeente. Maar deze plannen zijn veel te massaal. Extra woningen, een nieuw Leonardo College, een indoor sportcentrum en een Huis van de buurt, dat gaat nooit passen. Het wordt veel te vol”, vertelt een wijkbewoner. De gemeente wil naast de school en het sportcomplex, een woontoren en appartementen realiseren in de wijk. De nieuwbouw zorgt voor ongeveer vijfhonderd extra woningen.

Hoog
Niet alleen de hoeveelheid maar ook de hoogte van de nieuwbouw zorgt voor onvrede onder de bewoners. “Halverwege de Boshuizerlaan gaat de bouwhoogte opeens stijl omhoog. Er staan appartementen getekend die wel vier, vijf of zelfs zeven woonlagen hebben, terwijl de straat juist vernauwd wordt. Het wordt er allemaal niet gezelliger op”, vindt de buurt. De bewoners roepen de gemeente op om hun bouwplannen te herzien en aan de Boshuizerlaan maximaal vier woonlagen toe te staan.”

De Boshuizerlaan wordt momenteel ingericht als dertig kilometerweg. De laan wordt een fietsstraat waar de auto te gast is. Door de aanpassingen oogt de Boshuizerlaan na de herinrichting smaller, waarmee de gemeente wil bereiken dat auto’s langzamer gaan rijden. De bewoners vrezen dat er, in combinatie met hoogbouw, een ongezonde sfeer in de smalle straat ontstaat.

Groen
Om de nieuwbouwplannen te realiseren moeten er bomen verdwijnen. De gemeente zegt in haar plannen toe dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe terug geplant wordt. Buurtbewoners zijn blij met het voornemen maar zien in de plannen dat het vervangend groen niet op de oude plek centraal in de wijk maar juist aan de randen terugkomt. Zij vinden dit niet passen in de groene ambities van het plan en zien graag een andere verdeling. Ook vindt de buurt het ‘onacceptabel’ dat er zeventig jaar oude Elsenbomen, die nu nog langs de Telderskade staan, moeten verdwijnen om een goede toegang tot het nieuwe sportcentrum te realiseren.

Op dinsdag 30 maart vergadert de commissie opnieuw over de gebiedsontwikkeling Telderskade. Op donderdag 8 april neemt de gemeenteraad een definitief besluit tijdens de raadsvergadering.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×