Een teen durft Leidens leukste fitgirl wel in het water te steken, helemaal dippen moet wachten tot het warmer wordt. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Elke ochtend even dippen in de singel is verslavend lekker'

Acht uur ’s ochtends. De app zegt dat het vijf graden is, maar het voelt als min twee. Leidens leukste fitgirl loopt als zo vaak een rondje Singelpark. En ze is niet de enige. Maar andere mensen kiezen voor een ander soort recreatie. Niet een wandeling langs de waterkant, maar een sprong in het diepe. Althans een dipje.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Greet Meesters wil er het fijne van weten en vraagt aan Harriet en Marit waarom ze zo vroeg gaan zwemmen als het zo koud is? “Het is juist een heerlijk begin van de dag. Een zenmomentje.” Zo vertellen Harriet en Marit. “We noemen het ook wel een monumentje.” De twee vrouwen dragen gewoon een badpak en houden het daarom bij een dipje. “Om echt te gaan zwemmen heb je een pak nodig. Je moet goed naar je lijf luisteren. Maar dit is echt verslavend.”


Een reportage van Gerry van Bakel met Leidens leukste fitgirl en twee dappere dippers in de singel.

Zwemmen in open water wint aan populariteit net als onderdompelingen in koud water. Was het eerst slechts voorbehouden aan de jaarlijkse nieuwjaarstraditie, nu zie je op social media steeds foto’s opduiken van mensen die dagelijks of een keer per week kopje onder gaan in een duinmeer, een sloot in de polder of een stadsgracht.

Buitenzwembad
Verfrissend is het zeker en ook aanstekelijk. Meesters wil wel even de temperatuur van het water testen, maar er meteen in plonzen gaat nog een stap te ver. “Ik ben vorige zomer wel begonnen met zwemmen, maar op een gegeven moment kwam toch de klad erin. Ik zou het wel fijn vinden als de buitenzwembaden ook in de winter open zouden zijn.” Dat kunnen Harriet en Marit alleen maar beamen. “Dan kunnen we daar lekker gaan dippen en ook echt zwemmen.”

Chocolademelk
Terwijl Harriet en Marit het water in lopen, klinkt uit een boom een specht, vliegen er groene halsbandparkieten over en kwaken de eenden. Het lijkt alsof alle geluiden ook meer binnen komen. De vrouwen blijven zoals gezegd niet lang in het water. Maar lang genoeg om op een prettige wijze wakker te worden en de dag goed te beginnen. Eenmaal uit het water drogen ze zich af en trekken warme kleding aan. Op de fiets naar huis, naar de koffie en de warme chocolademelk.

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×