De eerste boom is inmiddels gekapt. (Foto's: Cor van der Velden).

Werkzaamheden Langegracht zijn begonnen

Met de kap van de eerste boom zijn de werkzaamheden aan de Leidse Langegracht begonnen. Tussen nu en december 2022 wordt de hele Langegracht, de Oude Herengracht en de Houtmarkt grondig vernieuwd. Met geluidsarm asfalt, apart riool voor hemelwater en dertig extra bomen moeten de straten worden voorbereid op de toekomst.

Plannen
Het hele gebied van de Langegracht, Oude Herengracht en de Houtmarkt wordt heringericht in een vergelijkbare stijl als de Hooigracht. Maar waar de Hooigracht bij de Pelikaanstraat zijn groene middenberm verloor aan tegels, krijgt de Langegracht juist een bredere groenstrook in het midden. Er komen ongeveer dertig bomen bij, met allerlei struiken en planten er tussenin. Er komt ook een nieuw riool, waarin regenwater gescheiden van het afvoerwater uit de huizen wordt opgevangen. Samen met het extra groen maakt dit het gebied beter voorbereid op hevige hoosbuien in de zomer.

  • De Oude Herengracht met de Wisenniabrug
    De Oude Herengracht met de Wisenniabrug
  • De middenberm wordt breder en krijgt meer groen
    De middenberm wordt breder en krijgt meer groen

De Langegracht wordt onderdeel van de route voor hoogwaardig openbaar vervoer en krijgt geluidsarm asfalt. Ook wordt alle straatverlichting vernieuwd. Alle fietspaden worden éénrichtingsverkeer, ook het stuk bij supermarkt Dirk van den Broek van het politiebureau tot de Lange Mare, waar je nu nog twee kanten op mag fietsen. De Oude Herengracht krijgt een groene middenberm bij de nieuwe Wisenniabrug, die het Huigpark met het Blekerspark verbindt.

Planning
Deze week worden er drie bomen gekapt. Ze moeten weg omdat ze niet gezond zijn. Op maandag 22 maart start de eerste fase van de werkzaamheden echt. Dan wordt het fietspad aan de zuidkant van de Langegracht geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer. Op het gedeelte voor de supermarkt is dat al zo, maar dat gaat dan gedurende de werkzaamheden gelden voor het hele stuk van de Lammermarkt tot de Klokpoort.

Dat is nodig, want maandag 29 maart wordt de hele noordkant van de Langegracht afgesloten. Auto’s kunnen vanaf dan dus alleen nog maar van de Lammermarkt naar de Klokpoort rijden. Wie de andere kant op wil, moet omrijden over de Zijlsingel, de Kooilaan en de Willem de Zwijgerlaan. Fietsers kunnen dan het fietspad aan de zuidkant van de Langegracht gebruiken. Eind oktober moet de hele noordkant klaar zijn.

Zodra die af is, wordt de zuidkant afgesloten. Fietsers moeten dan uitwijken naar de noordkant, net als de auto’s, die nog steeds alleen van de Lammermarkt naar de Klokpoort mogen rijden. Net als bij de werkzaamheden aan de Hooigracht van het afgelopen jaar, blijft de weg dus de hele tijd in één richting open.

In het voorjaar van 2022 moet de Langegracht tot aan de Klokpoort zijn voltooid. Daarna wordt het stuk richting de Herengracht aangepakt, waarbij ook de Houtmarkt en de Oude Herengracht worden meegenomen. Eind 2022 moet alles helemaal klaar zijn.

Centrumroute
De Langegracht is een onderdeel van de zogenaamde centrumroute, de verkeersader die het noorden en het zuiden van Leiden met elkaar verbindt. Voor een betere doorstroming op die route is vorig jaar de Hooigracht opnieuw ingericht. Het is de bedoeling dat ook het Schuttersveld wordt aangepakt, vanaf de Langegracht tot de Rijnsburgerweg. Als alles volgens plan verloopt, is ook dat eind 2022 af en is centrumroute, van de Lammenschansweg, via de Hooigracht en de Langegracht tot aan de Rijnsburgerweg, helemaal klaar.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×