De speeltuin wordt verplaatst richting de Telderskade. (Foto: Chris de Waard).

Ruimte voor 400 woningen bij Telderskade

“Per saldo neemt het groen in de omgeving van de Telderskade toe en de hoogte van de nieuw te bouwen woontoren is nog niet in beton gegoten”, dat verzekert wethouder Fleur Spijker in een interview met Sleutelstad. Ze reageert daarmee op de inspraakreacties van buurtbewoners op de herontwikkelingsplannen van de Telderskade en omgeving.

Het Leidse stadsbestuur heeft zijn plannen voor de Telderskade en omgeving onlangs gedeeld met de gemeenteraad. Tijdens de eerste bespreking in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling kregen ook bewoners de kans om te reageren op de plannen. De buurt is blij met de herontwikkeling, maar maakt zich wel zorgen over de hoogte en hoeveelheid van de voorgestelde nieuwbouw. Wethouder Fleur Spijker is blij dat de kaders voor de plannen zijn bepaald en legt uit dat de details nog niet vastliggen.


Wethouder Fleur Spijker vertelt in Nieuws071 over het omgevingsplan Telderskade.

In de herontwikkelingsplannen is naast de bouw van vierhonderd woningen, ook een indoor sportcentrum, een nieuw schoolgebouw voor het Leonardo College en het Huis van de Buurt opgenomen. Het Leidse college kiest er bewust voor om de hele buurt tegelijk aan te pakken. “We ontwikkelen het geheel. Er gebeurt nu zoveel, dan kun je beter alles in een keer aanpakken”, vertelt Spijker.

Woontoren
Dat buurtbewoners bezorgd zijn over de mogelijke bouw een woontoren van zeventig meter hoog begrijpt Spijker. “Ik kan mij voorstellen dat je denkt: jeetje wat hoog. Maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat er variatie in de wijk ontstaat en, niet te vergeten, veel extra woningen”, vindt de wethouder. Dat de toren daadwerkelijk gebouwd wordt is overigens nog niet zeker. Spijker: “Wat in het plan staat is wat er mogelijk is. Wat past in Zuidwest. We zullen zien of de toren ook echt in de bouwplannen verschijnt”.

Dat bewoners van de Telderskade en omgeving vinden het lastig dat er voor de bouw groen moet verdwijnen. Ook dit begrijpt Spijker: “Per saldo komt er meer groen in de wijk. De wijk verdient het ook om dit toe te voegen. Er moet worden gebouwd en daarvoor moet eer groen worden weggehaald. Maar je zult zien, als het klaar is, dat er een mooi groen plaatje ontstaat.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×