Een proefpersoon krijgt het Janssenvaccin. (Foto JnJ).

Europa omarmt Leids coronavaccin

Het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen is donderdagmiddag goedgekeurd door de Europese Medicijnenautoriteit. Officiële goedkeuring door de Europese Commissie is een kwestie van uren. Ons land verwacht in april de eerste doses van dit vaccin, waarvan je maar één prik nodig hebt.

Nederland heeft ruim 11 miljoen doses van het vaccin besteld. Vóór 1 juli worden er 3 miljoen verwacht. Maar hoe groot de eerste levering in april zal zijn, is nog niet precies duidelijk. Want net als andere vaccinproducenten lijkt ook Janssen wat haperingen in de productie te hebben.

Intensief gevolgd
Morgen spreekt Sleutelstad hierover met de vaccinarchitect van Janssen, Hanneke Schuitemaker. Vandaag is er in Nieuws071 al een gesprek te horen met Ingrid de Visser van het CHDR, het Leidse instituut waar medicijnen worden uitgetest op proefpersonen.

Dat CHDR levert sinds ruim een half jaar een bijdrage aan het testen van het Janssenvaccin. Een kleine groep proefpersonen kreeg begin september een prik met dit vaccin en is daarna door het team van De Visser intensief gevolgd. Er werd gekeken naar mogelijke bijwerkingen en naar de immuunrespons die het vaccin opwekt.

Leids feestje
In Nieuws071 vertelt De Visser vandaag hoe dit soort vaccins, en vooral dat van Janssen, werkt. Daarbij zegt ze dat élk door de EMA goedgekeurd vaccin je kans om door corona ernstig ziek te worden, met zeker 90 procent verlaagt. Maar dat dat nu ook voor het Janssen-vaccin geldt, noemt ze toch wel een Leids feestje.

Voor de camera van Sleutelstad legt De Visser vandaag uit hoe de Leidse hoogleraar Lex van der Eb (nu 87) met zijn onderzoek naar het genetisch programmeren van levende cellen al in de jaren zeventig de allereerste basis gelegd heeft. Een leerling van Van der Eb startte een biotech-bedrijf dat later resulteerde in het huidige Janssen Vaccines. En na bijna dertig jaar viert dat bedrijf nu zijn eerste echt grote succes.

Verdubbeld
Het vertrouwen in het Leidse vaccin werd vandaag nog eens onderstreept door het bericht dat de Amerikaanse president Joe Biden de bestelling van de VS, tien dagen nadat er de eerste prikken mee gegeven zijn, heeft verdubbeld tot 200 miljoen doses. Ook de EU heeft 200 miljoen doses besteld, met de optie op eenzelfde aantal in de nabije toekomst.

Ook landen in Azië en Afrika willen het Janssenvaccin gaan gebruiken. Zuid-Afrika is daar zelfs al in februari mee begonnen, als allereerste land ter wereld. Om alle landen te kunnen bedienen, is Janssens moederbedrijf Johnson & Johnson hard bezig met het opbouwen van productielocaties op de verschillende continenten.

Dit bericht past binnen het project ‘De coronamarathon’, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Nieuws Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×