(Beeld: Robbert van Cleef | Foto's: Rob van Dullemen).

Drukte op Lammermarkt door campagne voor en tegen Forum voor Democratie

De ‘vrijheidskaravaan’ van Forum voor Democratie (FvD) streek vanmiddag neer in hartje Leiden en dat zorgde voor de nodige roering. Honderden mensen verzamelden zich op de Lammermarkt om FvD-lijsttrekker Thierry Baudet, in levenden lijve mee te maken, omdat ze fan zijn of juist niet. Er waren dus ook veel ‘gewoon’ nieuwsgierigen ‘om te lachen’ op af gekomen en tientallen demonstranten tegen fascisme en discriminatie. Er was veel politie op de been om het hele gebeuren in goede banen te leiden.

Forum voor Democratie is de enige partij die het land doortrekt met een fysieke campagnetour. De overige partijen houden rekening met de coronamaatregelen en voeren vooral via schermpjes campagne. De campagnebijeenkomst van Forum kreeg van burgemeester Lenferink alleen maar groen licht als de coronamaatregelen nageleefd werden. Iets wat op andere plekken in het land eerder niet gebeurde. Een campagnemedewerkster deed een poging om de aanwezigen aan de anderhalvemeter afstand te herinneren, anders zouden ze “voor de kat zijn viool” zijn gekomen. Na die oproep kwam Baudet onder luid applaus het podium op. Bijna alleen maar demonstranten droegen een mondkapje.

Gevariƫerd publiek
Er was veel animo voor de live campagne van Baudet. Zowel oud als jong, was goed vertegenwoordigd op de Lammermarkt. Mondkapjes en afstand houden vonden velen maar onzin. “De coronamaatregelen die genomen worden, zijn volledig ongegrond,” stelt een jonge FvD-stemmer. “Het slaat nergens op, het is eigenlijk geschift. Daarom moet er een nieuwe politieke golf komen die dit bestrijdt.” Dit geluid wordt ook door oudere generaties FvD-stemmers op het plein geĆ«chood. “Ik sta hier voor mijn kleinkinderen,” vertelt een vrouw. “Ik denk dat de FvD-boodschap op dit moment voor ons het juiste advies is.”

Thierry Baudet zelf vond het fijn om weer eens in het “prachtige” Leiden te zijn. “Het is spijtig dat we niet nog grotere evenementen mogen organiseren,” zegt Baudet.

(Foto’s: Rob van Dullemen).

Toch kwam niet iedereen om Baudet en zijn partij te steunen. Veel jongeren en studenten kwamen op het evenement af om de kat uit de boom te kijken of gewoon voor de lol. “Dit is lachen,” grijnst een student. “Wij stemmen geen FvD, hoor! Ik denk dat maar heel weinig mensen hier dat doen.”

De politie hield de campagnebijeenkomst en demonstratie goed in de gaten. (Foto Emile van Aelst.)

Tegenover de ‘vrijheidskaravaan’ stond een aantal demonstranten onder toeziend oog van de politie op potten en pannen te slaan achter de dranghekken. “Met zijn racistische leuzen en antisemitische uitspraken in groepschats gaat Thierry Baudet toch redelijk de fascistische kant op en wij willen daartegen een tegengeluid geven,” aldus een demonstrant. “Het is al erg genoeg dat er in het verleden zoveel mensen zijn doodgegaan door het fascisme. We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt!”

Baudet begrijpt niet waarom de anti-fascisten tegen zijn partij demonstreren. “Zij moeten nog maar eens uitleggen hoe tegen de lockdown zijn en je vrijheid terug willen een vorm van fascisme is,” aldus Baudet.

Wel of geen slotdebat?
Aan het einde van zijn rally vroeg Baudet aan het publiek of hij wel of niet mee moest doen aan het slotdebat voor kleine partijen dat ’s avonds bij de NPO was. Hij liep natuurlijk nergens voor weg, verzekerde hij, maar hij kon zich ook gaan focussen op zijn eigen kanalen. Want dat Baudet weinig vertrouwen in de media heeft was ook op de Lammermarkt weer een terugkerend thema.

Advertentie

Leiden Politiek Vrijheidskaravaan Forum voor Democratie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×