Ben Crul in het centrale gedeelte van het buurthuis dat helemaal open wordt gemaakt. "Flink wat muurtjes slopen", aldus Ben Crul. (Foto's: Gerry van Bakel).

'Volgend jaar samen op het terras bij het Huis van de Buurt in de Stevenshof'

Een win-win situatie in de Stevenshof. Buurtbewoner Ben Crul ziet eigenlijk alleen maar voordelen aan de verbouwingsplannen voor het Huis van de Buurt aan de Trix Terwindtstraat. Het gebouw staat er al dertig jaar en heeft dringend een opknapbeurt nodig. “Eigenlijk is alles wat je er aan doet een verbetering”, zegt Crul.

Waar elders in de stad bewoners en gemeentebestuur lijnrecht tegenover elkaar staan, lijken in de Stevenshof alle neuzen een kant op te wijzen. Volgens Crul komt dat omdat iedereen het belang ervan in ziet en het eens is over de uitgangspunten. “Je moet er niet van uitgaan dat iets toch niet mag en je moet je niet laten intimideren. En meteen hoog inzetten en met de wethouder gaan praten.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met buurtbewoner Ben Crul die actief meedenkt en -praat over de verbouwing van het buurthuis in de Stevenshof.

De afgelopen jaar is het overleg gewoon doorgegaan ondanks de coronamaatregelen. Hoofdhuurders zoals welzijnsorganisatie Incluzio en BplusC die de bibliotheek in het pand beheert en bewoners uit de Stevenshof zaten met de gemeente om de tafel. “Wij hebben ons daarbij aangesloten, bewoners zijn wel geen huurders van het pand, maar wel de gebruikers. Het is ons Huis van de Buurt.”

Schrik
Ben Crul die zes jaar geleden vanuit de binnenstad naar de buitenwijk verhuisde, concludeerde toen tot zijn grote schrik dat er in de wijk geen enkel terras voorhanden is. Vandaar dat hij zich graag in wilde zetten om een goede ontmoetingsplek mogelijk te maken.

Inmiddels worden de definitieve verbouwingstekeningen gemaakt, waarna het aanbestedingstraject kan gaan lopen. Crul rekent erop dat er na de zomervakantie met de verbouwing kan worden begonnen. Een bouwcommissie waarin bewoners, wijkraad, hoofdhuurders en de gemeente gezamenlijk optrekken is al aan het werk. In deelgroepen wordt nagedacht over de inrichting van tuin en terras, de inrichting van de centrale ontmoetingsplek en de keuken. Wijkbewoners die zich willen aansluiten, zijn van harte welkom, aldus Crul.

Acht ton
Voor de verbouwing is inmiddels ruim acht ton gereserveerd door de gemeente. Crul denkt niet dat alle wensen daarmee betaald kunnen worden, maar hij heeft er goede hoop op dat er in de loop van het jaar nog wel ergens wat geld kan worden vrijgemaakt. “Ik zit zelf in de commissie die de financiĆ«le kant gaat doen, dus we gaan aan het werk.”

“De bibliotheek blijft op dezelfde plek in het gebouw, de peuterspeelplaats verhuist naar een ruimte achter de bibliotheek”, vertelt Crul terwijl hij door het buurthuis loopt en aanwijst wat er links en rechts verandert. “De overhang aan de voorzijde wordt dichtgemaakt en bij de centrale hal getrokken evenals het kantoortje van Incluzio.” De medewerkers krijgen een ruimte meer naar de zijkant. Waar eerst de peuters speelde, komt een zaaltje dat door verschillende groepen gebruikt kan worden voor bijeenkomsten, cursussen en dergelijke.

Zonnetje
Veel binnenmuren worden weggebroken zodat er een grote centrale ontmoetingsruimte ontstaat. Met een nieuwe keuken. Daarnaast loopt een gang naar de achtertuin waar een terras wordt gemaakt. “Lekker in het zonnetje met uitzicht op het park. Wat wil je nog meer?”

De halfronde overkapping aan de voorkant wordt een soort serre.

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×