Een jaar geleden probeerden de BBB-bewoners tevergeefs om de politiek te bewegen de opvang open te houden. (Foto: Chris de Waard).

VVD-voorstel tegen illegalenloket verworpen

De plannen van het gemeentebestuur om een loket in het leven te roepen waar illegalen zonder papieren terecht kunnen als ze (medische) hulp nodig hebben kunnen doorgaan. Een voorstel van de VVD Leiden om de oprichting daarvan te dwarsbomen kreeg alleen steun van het CDA Leiden.

Leiden steekt een ton in het loket voor zogeheten ‘ongedocumenteerden’ nu die niet meer terecht kunnen in de bed-bad-broodopvang die in mei vorig jaar werd gesloten. Het was de bedoeling dat de illegale vluchtelingen die vaak al vele jaren in Leiden verblijven zich zouden melden bij de Landelijke Vreemdelingenvoorziening in Rotterdam. In die LVV zouden ze dan zes maanden worden opgevangen, terwijl in die periode gewerkt moest worden aan hun terugkeer. Probleem is dat de meesten niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Vaak omdat ze geen papieren hebben en ze niet kunnen bewijzen waar ze vandaan komen.

VVD en CDA vinden dat het loket in strijd is met de afspraken die Leiden met het rijk maakte over het staken van hulp aan deze groep. “Deze loketfunctie en bijbehorende voorzieningen niet zullen leiden tot een sneller vertrek naar een LVV, maar enkel uitnodigen tot een langer illegaal verblijf in Leiden”, aldus VVD-raadslid Alyssa Voorwald. Ook vinden de twee partijen  dat het geld beter besteed kan worden. Bijvoorbeeld binnen het sociaal domein.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×