In juni 2019 trok Bas Pietersen (rechts) met een grote groep leden van de Leidse Hockeyclub Roomburg naar het stadhuis om hun pleidooi voor extra speelvelden kracht bij te zetten. (Foto: Chris de Waard).

Hockeyclub Roomburg: 'Gemeenteraad is nu aan zet, vierde hockeyveld nog steeds nodig'

De teleurstelling over de uitslag van het referendum over de herinrichting van het Wijksportpark Roomburgerpark overheerst bij Bas Pietersen, voorzitter van de Leidse hockeyclub die dat vierde speelveld zo goed kan gebruiken. “Het is heel wrang voor ons.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Bas Pietersen van de Leidse Hockeyclub Roomburg over de voor hem teleurstellende uitslag van het referendum.

Al achttien jaar wordt er gepraat over een extra veld voor Hockeyclub Roomburg, die graag meer kinderen de kans wil bieden om te sporten. De huidige drie velden bij het clubhuis aan de Van Vollenhovenkade bieden niet genoeg ruimte. De afgelopen jaren werd er veelvuldig gesproken over mogelijkheden in het Roomburgerpark zelf en elders. Najaar 2020 lag er een nieuw inrichtingsvoorstel van het college. Tegenstanders van een vierde kunstgrasveld vechtten de plannen aan en weten genoeg steun te krijgen voor een referendum. Tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen mag iedere Leidenaar in het stemhokje laten voor of tegen het inrichtingsvoorstel te zijn. Een ruime meerderheid is tegen.

Strijdbijl
Bas Pietersen is blij dat de strijdbijl nu begraven kan worden. “Sport brengt mensen bij elkaar en daar willen we graag weer naar terug. Dit verhaal speelt al heel lang. De afgelopen drie jaar hebben we intensief gesproken met mensen uit de buurt, de gemeente, de tennisvereniging, de speeltuin en de kinderopvang om tot dit plan te komen. Maar ik snap wel dat het voor mensen aan de andere kant van de stad niet leeft.”

De bal ligt nu bij de gemeenteraad, vindt Pietersen. “De vraag naar hockey blijft. Er moeten de komende jaren huizen bij gebouwd worden in Leiden en bij Valkenburg komt er een hele nieuwe wijk. Niet dat al die mensen willen gaan hockeyen, maar een deel van hen wel. Het is niet onze ambitie om te groeien, maar we willen natuurlijk wel graag iedereen die wil komen hockeyen de gelegenheid bieden. Dat zien we wel als onze opgave. Dat wordt erkend. Dus ik ben benieuwd met welke oplossing de raad en het college gaan komen.”

Verdrukking
De beschikbare grond voor sport is de laatste jaren afgenomen, betoogt Pietersen. “Er zijn de laatste jaren achttien hectare aan sportvelden verdwenen volgens het CBS. De stad groeit. De woningopgave is groot, de groenambitie is groot. En sport komt dan in de verdrukking. En daar is de hockeysport nu als eerste het slachtoffer van geworden.”

Hoe het nu verder moet is een ingewikkelde vraag, aldus Pietersen. “De ruimte bij clubs in de regio is beperkt, we werken al heel erg goed samen. Het is allemaal niet zo gemakkelijk. We kijken reikhalzend uit naar het initiatief en het leiderschap dat de gemeente hierin gaat tonen. Wij hebben te maken met overvolle teams, dus we zullen de komende tijd ons aannamebeleid moeten aanpassen en meer kinderen moeten teleurstellen.”

Wie nog eens wil bekijken en horen wat de voor- en tegenstanders over het inrichtingsvoorstel kan het debat op Sleutelstad.tv hier terugkijken.

 

 

Advertentie

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×