De actie leverde zestig vuilniszakken vol zwerfafval op. (Foto: Pieternel van der Poel).

Samen Gezond Zoeterwoude ruimt zwerfaval op: 'we waren even helemaal schoon'

Samen Gezond Zoeterwoude riep inwoners van het dorp op om tijdens de landelijke opschoondag gezamenlijk het zwerfafval in de gemeente op te ruimen. Gisteren was het zover en konden inwoners die zich vooraf hebben aangemeld, alleen of in tweetallen meehelpen om van Zoeterwoude niet alleen de gezondste maar ook de schoonste gemeente van Nederland te maken.


Zoeterwoudenaren ruimen zwerfafval op. (Video: Linda Mooijman).

“Het is gelukt om heel even helemaal schoon te zijn”, verklaarde organisator Pieternel van der Poel na afloop. De initiatiefneemster van Samen Gezond Zoeterwoude kreeg ruim honderd vrijwilligers zover om Zoeterwoude van zwerfafval te ontdoen. Naast de groep enthousiaste inwoners hielpen de gidsen en welpen van Scouting Zoeterwoude ook mee met opruimen. De vrijwilligers kregen vooraf een straat toegewezen die zij mochten opruimen. De gemeente stelde afvalgrijpers ter beschikking.

Peuken
Van der Poel was verbaasd over de hoeveelheid sigarettenpeuken die er onderweg werden opgeraapt. “Er lagen in het dorp echt heel veel peuken op de grond. Mensen zouden nu toch wel moeten weten dat je die niet zomaar neer kunt gooien?”, vindt ze. Naast peuken werden veel blikjes, zakjes een koffer en een compleet tuinstel uit de berm gehaald.

Met elkaar zamelden ze zestig volle vuilniszakken afval in. De zakken konden op verschillende inzamelpunten in het Dorp en de Rijndijk worden ingeleverd. Groentenman Huub van Teijlingen trad voor een keer op als vuilnisman. Hij haalde de zakken op en bracht ze, samen met Van der Poel, naar de gemeentewerf.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×