De GGD-priklocatie biedt alle ruimte. Dus gaan de huisartsen daar 's avonds vaccineren. (Foto: Rob van Dullemen).

GGD en huisartsen klaar voor massaal vaccineren, zodra het kan

Goed nieuws voor de huisartsen, en hun patiënten onder de 65 die tegen corona geprikt willen worden. De dokters mogen straks in de avonduren prikken op de GGD-locaties. En dat gaat helpen bij de opschaling van de vaccinatie. Maar deze week komt de versnelling nog niet op gang.

Als de huisartsen in april genoeg vaccins krijgen om vaart te maken met de vaccinatie, dan zijn hun praktijkruimtes al gauw te klein. Bij de griepprik speelt dat probleem niet. Daar staan de mensen in de rij, al was dat dit najaar met mondkapjes. Het prikken zelf is in een minuutje gebeurd en je kunt meteen weer weg.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Maar bij de coronaprik gaat alles net even anders. Daar moet iedereen na afloop voor de zekerheid een kwartiertje blijven. En dat kost ruimte, die er in de meeste huisartsenpraktijken niet is. De afspraak om te gaan avondprikken in de grote priklocaties van de GGD biedt daarom uitkomst, voor als er straks echt tempo gemaakt moet worden.

Versnelling
Voorlopig valt het met dat tempo nog wel wat tegen. Want minister Hugo de Jonge beloofde vorige week wel dat de broodnodige versnelling in de vaccinatiecampagne er snel aan kwam. Maar tot nu toe wacht iedereen nog in spanning af.

De eerste opschaling, naar landelijk 400.000 prikken, moest de afgelopen week al te zien zijn. Dat doel is nog niet gehaald, het werden er zo’n 280.000. Daarbij was op maandag en dinsdag de pauze het AstraZeneca-vaccin nog een remmende factor. De vraag is nu of het de komende weken wél lukt om te versnellen.

Nieuwe priklocaties
De GGD Hollands Midden wil er wel klaar voor zijn. Daarom gaan op 12 april twee nieuwe priklocaties open, in Noordwijkerhout en Bergambacht. Samen met Leiden, Alphen en Gouda komt het totaal dan op vijf locaties. En zodra het kan, wil de GGD nog twee plaatsen priklocaties openen.

Ook Leiderdorp krijgt uiteindelijk een eigen locatie, in sporthal De Bloemert. In de gemeenteraad van maandagavond kondigde burgemeester Laila Driessen al aan dat deze priklocatie “in april” open gaat en dat de hal dan ook ’s avonds beschikbaar is voor de plaatselijke huisartsen. Maar de GGD waarschuwt dat de openingsdatum van Leiderdorp nog niet vasts staat.

“Alles hangt af van de hoeveelheid vaccin die we krijgen”, legt woordvoerder Carin Boon maar weer eens uit. En de komende twee weken durft de GGD nog niet op groei van die aantallen te rekenen. Dagelijks staan er rond de 1500 doses ingepland, even veel als midden vorige week. Dat blijft een stuk minder dan de 5000 die de GGD aan zou kunnen – en de 10.000 per dag waar ze naartoe zou kunnen opschalen.

Remmende factor
Ook bij de huisartsen is van vliegende vaart nog geen sprake. Dokter Dorresteijn kon afgelopen week eindelijk de bestellingen doen voor de 63- en 64-jarigen van huisartsenpraktijk Roomburgh. Vandaag of morgen kunnen de uitnodigingen de deur uit. “En dan kunnen we na Pasen gaan prikken”.

Het gaat om een dikke 150 patiënten. “Nee, erg veel is dat niet”, geeft Dorresteijn toe. Een paar uurtjes werk, hooguit. Liever had ze met haar collega’s in één ronde een veel groter aantal patiënten geprikt. Dat zou veel efficiënter zijn. Maar ook hier is de hoeveelheid beschikbare vaccins de remmende factor.

Binnenkort komen hopelijk de 62- en 61-jarigen aan de beurt. Maar waarschijnlijk kan dat pas als eerst de 63- en 64-jarigen in de noordelijke provincies zijn geweest. En de 62- en 61-jarigen in Zeeland, Brabant, Limburg en Gelderland. Voorlopig moet ook de huisarts nog even geduld hebben.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Maatschappij Nieuws Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×