Angela van Steijn blikt in de uitzending van Nieuws071 bij Sleutelstad terug op haar loopbaan in onderwijsland.

Angela van Steijn: 'Na veertig jaar onderwijs op zoek naar nieuw project'

Veertig jaar geleden begon haar carrière in het onderwijs als lerares naaldvakken en textiele werkvormen. Een beetje tegen wil en dank. “Ik riep altijd tegen iedereen dat ik juist niet het onderwijs in wilde”, zegt Angela van Steijn, directeur Onderwijs bij mboRijnland. “Maar ik rolde erin en ben nooit meer weggegaan.”

Niet dat Van Steijn al die jaren op een plek heeft gezeten. En ze was vanaf het begin meer dan alleen docent. “Ik heb altijd gekeken naar hoe het onderwijs beter kan. Ik heb altijd projecten gedaan naast het lesgeven. Over schooluitval, vooral onder kwetsbare jongeren, over samenwerken met partners in de stad. Ik noem mezelf wel de moeder van de plus-coaches.” Bij het plus-coachen wordt er niet alleen gekeken naar school en schoolprestaties, maar naar de hele omgeving van een jongere.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Angela van Steijn, directeur Onderwijs bij mboRijnland, over haar loopbaan in onderwijsland die veertig jaar omspant.

Van Steijn wilde eigenlijk een opleiding tot creatief therapeut doet of agoog worden, maar die opleidingen zaten vol. “Het was in de jaren zeventig lastig om daar binnen te komen. De enige mogelijkheid was een opleiding handvaardigheid en textiele werkvormen in Delft. Bij iedere stage bleef ik zeggen: denk maar niet dat ik het onderwijs in ga’. Maar nadat ik mijn diploma had gehaald, kon ik een invalbaantje krijgen hier in Leiden bij het Individueel Huishoud- en Nijverheidsonderwijs aan het Galgewater en eigenlijk ben ik nooit meer weggegaan.”

Babykleertjes
Toen Van Steijn begon was het vak juist in de overgang van Naaldvakken dat voornamelijk draaide om het leren maken van kleding en babykleertjes tot textiele werkvormen dat veel meer omvat. “We hebben dat helemaal anders op de kaart gezet in Nederland. Aandacht voor kunstgeschiedenis, hoe ga je om met de diverse materialen, met kleuren.  Het werd echt veel breder. Het hele leerplan werd omgegooid. In heel Nederland. Daar heb ik wel tien jaar aan meegewerkt. Ook samen met het ministerie van OCW. En toen kwam ook geïntegreerd werken in beeld. Dat zaadje is toen gezaaid.”

Als ze terugkijkt op die veertig jaar ziet ze vooral de golfbewegingen. “Het ene moment lijkt iedereen zich wat meer terug te trekken op zichzelf en naar binnen te kijken en daarna volgt er weer een periode van naar buiten treden. Soms lijkt het misschien dat er niet veel is bereikt, maar dat is niet zo. Maar alles is erg verbrokkeld en soms weten we niet van elkaar wat er wel wordt gedaan.”

Prikken
“Als je kijkt naar beroepsonderwijs, daar is heel veel behoefte aan. Je moet natuurlijk blijven kijken naar wat er nodig is. Nu leren studenten bij ons vaccineren, maar daar komt meer bij kijken dan alleen de techniek van het prikken. Je moet ook leren om mensen gerust te stellen.”

Van Steijn zou willen dat mensen niet zoveel fixeren op hoog opgeleid of dat je de rest van je leven iets moet blijven doen omdat je daar nu voor wordt opgeleid. “Je hoort vaak dat ouders hun kind het liefst naar de havo of het vwo sturen, maar kijk naar wat je kind nu leuk vindt en wil.”

Shock
Van een verloren coronageneratie wil Van Steijn niet horen. “Dat is veel te negatief gedacht. Tijdens de eerste golf was iedereen in shock en moesten we heel hard rennen en werken om alles online te krijgen. Ik werk nu al een jaar thuis, ik zit de hele dag met een koptelefoon op. Na die eerste periode zijn we gaan kijken hoe we de binding met de studneten kon den behouden en uitbreiden. De meest kwetsbare leerlingen hebben we zo snel mogelijk weer naar school gehaald, maar docenten gingen ook wel thuis langs bij leerlingen.”

Deze zomer doet Van Steijn de schooldeur achter zich dicht. Maar helemaal terugtrekken uit het onderwijs in de meeste brede zin van het woord zit er niet in. “Ik ben geboren en getogen Leidenaar. En ik geloof in het ontwikkelen van talenten. Dus ik ga ongetwijfeld leuke andere projecten doen in de stad. Maar op mboRijnland wil graag ruimte maken voor de nieuwe generatie.”

 

 

 

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×