Vanaf nu kunnen Leidenaren ook een afvalsleutel krijgen voor een papiercontainer. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leidse afvalsleutel populair: vanaf nu ook sleutel voor papiercontainer

De Leidse afvalsleutel is populair. In een maand tijd heeft de gemeente Leiden zestien aanvragen binnengekregen. Met de Leidse afvalsleutel kunnen inwoners van de stad ondergrondse afvalcontainers openmaken en daarmee klemming en zwerfafval verhelpen.

Afgelopen maand zijn er twintig procent minder klachten hierover binnengekomen bij de gemeente, laat een woordvoerder weten. Wegens het enthousiasme en dat zelfverklaarde succes heeft de gemeente Leiden besloten dat inwoners vanaf nu ook een sleutel kunnen krijgen voor een papiercontainer.

Hartverwarmend
De sleutels worden uitgedeeld door afvalcoach Piet van Vegten. Hij noemt de reacties van de Leidenaren ‘hartverwarmend’. ”Het is mooi om te zien hoe betrokken mensen zich voelen bij de stad. Mensen vinden het heel vervelend dat ze vanuit hun huis uitkijken op een klemmende container met afval eromheen. Ze vinden het fijn dat ze het nu zelf op kunnen lossen.”

Volgens Van Vegten komt er een heel gevarieerd publiek op af: ”Het varieert van twintigers tot pensionado’s.” De gemeente moet ook mensen teleurstellen, vertelt Van Vegten. Dit zijn inwoners met een ondergrondse perscontainer voor de deur. ”Om veiligheidsredenen delen we daar geen sleutels voor uit”, zegt Van Vegten.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×